Галя Захариева: Проведохме работна среща с народните представители по най-големия проблем на общината ни - липсата на вода

Като кмет не бягам от отговорност и съм готова чрез общинския бюджет да се финансират дейности, които са възможни за осигуряване на вода в населените места, както и с всяко друго решение, пише тя

ВиК ремонт
ВиК ремонт Източник: Zonanews

Днес проведохме работна среща с народните представители от всички политически сили от нашия регион по най-големия проблем на общината ни: липсата на вода за малките населени места! Поканих депутатите, кметовете на населените места и инж. Пламен Трифонов, за да начертаем конкретен план за действия и решения.  Много са институциите, които носят отговорност и дават решения, но резултатът към момента е: много баби, хилаво бебе! Вода няма! 

 

Проблемите
Стара ВиК мрежа, от която загубите са над 85 %. Липса на хидроложки анализ, които да покаже как и от къде могат да се намерят алтернативни източници, включително сондажи, които да осигурят вода на селата.

 

Проблем с магистралния водопровод Червеняково, който снабдява 9 от населените места с вода, включително заради почвата, която разяжда тръбите в изоставените Кортенски лозя, както и заради незаконно строителство в кв. 6 на Нова Загора. Там съборихме незаконна ограда, но събарянето само по себе си не е решение.

 

Водният ресурс като цяло се изчерпва, а температурите се повишават с всяка година. Трайното решение на проблема изисква време от година и половина до 5, както и гарантирано държавно финансиране.

 

Решенията
Осигуряване на вода от яз. Жребчево, която е достатъчна за нуждите на хората. 
Осигуряване на алтернативни източници за вода до окончателното създаване на трайна система за водоснабдяване, включително през нов магистрален водопровод и пречиствателна станция за питейни води.

 

Първите стъпки
Получихме съгласието на всички народни представители да участват активно в процеса и да подпомогнат проектите, финансирането и разговорите с ВиК холдинга, както и с институциите в държавата, включително и с общо питане в Народното събрание.

 

Работна среща с ВиК Холдинга и МРРБ за поемане на конкретни ангажименти. Като кмет не бягам от отговорност и съм готова чрез общинския бюджет да се финансират дейности, които са възможни за осигуряване на вода в населените места, както и с всяко друго решение. 

 

Крайният срок за изработването на детайлите, проектите за кандидатстване и срещите на ниво институции е края на юли месец. На сесията през август ще запозная официално и общинския съвет.


Специални благодарности за оперативния ред и конкретната ангажираност на всички народните представители, завършва постът си във Фейсбук кметът на Нова Загора Галя Захариева.

Още от "Сливен"

Румен Гайтански отказа на Доган: Няма да участвам в изборите нито сега, нито в бъдеще

Коментарът на Гайтански, който в момента е в следствения арест, е по повод новина на БНР, че ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган – "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район

Прочетете повече прочетете повече

В Нова Загора ще подпомагат финансово студенти по медицина, реши Общинският съвет

Предоставянето на финансовата подкрепа е срещу задължение получилото я лице, след завършването на образованието си да работи в МБАЛ "Света Петка Българска" ЕООД, гр. Нова Загора за срок, не по-малък от срока, през който е получавало подкрепата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени