Кметът на Твърдица: Пожарът беше ужасно бедствие, потушихме го със смелост и всеотдайност

Възниква и най-важният въпрос - причината за възникване на пожара, пише Атанас Атанасов

Kметът на Твърдица Атанас Атанасов
Kметът на Твърдица Атанас Атанасов Източник: Zonanews
ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Последните няколко дни бяхме свидетели на ужасяващо бедствие. Огромният пожар, който се разпростря на над 500 декара борови гори. Нашият любим балкан се превърна в арена на една неравностойна "битка". В изпитание за смелостта и всеотдайността на всички, които участваха в потушаване на пожара. Над 150 човека представители на Общинска горскостопанска единица – Твърдица, Югоизточно държавно горско стопанство с представители от гр. Твърдица, Сливен, Нова Загора, Гурково, Котел, пожарникарите от пожарните команди в Твърдица и региона, РУ "Полиция" – гр. Твърдица, тежка 75 тонна техника на ТЕЦ "Марица изток", Военно въздушни сили на РБ с пожарен Кугър, лично на г-н Денчо Чомаков – началник РСПБЗН - Твърдица /който през цялото време бе в машината и даваше наставления как да се води пожарогасенето/ както и над 40 представители /мъже и жени/ на родната ни армия, доброволните формирования към община Твърдица, доброволци от града, които претърпяха и лични материални щети – като г-н Руснаков, чиято кола се обърна и само късмета бе причината да не се стигне до по сериозен инцидент / приемете нашите благодарности господин Руснаков и готовността ни да Ви подкрепим съобразно Вашите нужди/, лично Областния управител г-н Афузов, който бе неотлъчно на мястото, гражданска отбрана, дарителите които осигуриха храна и най вече вода за всички, които бяха на огнената линия по десетки часове без прекъсване. Всички заедно в един екип, в една битка със стихията. Това бе организация, която бе създадена в движение само за няколко часа, защото разпространението на огъня бе с невиждана скорост, превръщайки се бързо с помощта на вятъра от низов във върхов. Единствено невероятната вола на всички проявена пряко човешките сили, въпреки многочасовата умора, както и единството, което проявиха екипите, подкрепата, дисциплината и отговорността на всеки за своето поведение в рамките на общия екип и общата цел, изпълнението на поставените от кризисния щаб задачи бързо и точно, позволиха да бъде овладяно бедствието.
Искам да изкажа от името на всички Вас жителите на град и община Твърдица, които станахте преки свидетели на тези нечовешки усилия общата ни голяма "БЛАГОДАРНОСТ". РЕСПЕКТ ГЕРОИ. Вашите усилия и самоотверженост предотвратиха беда с непредвидими последствия за града и общината ни.
Утихват страстите и емоциите след овладяването на положението и идва времето на анализите и равносметката. На забелязаните пропуски, защото винаги има и такива. Необяснимо за всички участници бе пасивното поведение в града, липсата на мнозинство от доброволци. Възниква и най-важният въпрос. Причината за възникване на пожара. И макар да не е от такава важност умишлено ли е предизвикан той или поради небрежност, за точния анализ и планирането на действия, които целят недопускане на такива бедствия е нужно да се изследва и този въпрос. Отговорните институции са сезирани и ще извършат пълно разследване на причините. Но ние се обръщаме към Вас с молба всеки , който има някакви данни за възникването на пожара, причини, причинители, небрежни действия да се свърже с общинска администрация на телефон 045442311 или да дойде лично в Общинска администрация Твърдица. Анонимността му е гарантирана.
С уважение към всички и РЕСПЕКТ към героите.
Ваш:
Атанас Атанасов
Кмет на община Твърдица

 
 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени