Министър Тагарев: Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на Путин, който седи в Кремъл! На всяко негово решение готвим подходящ отговор!

Проф. Тагарев участва в дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" (СОРА)

Министър Тагарев в Сливен
Министър Тагарев в Сливен Източник: Пресцентър на МО

Местоположението на военната инфраструктура, която ще се ползва от многонационалните сили край Кабиле е избрана внимателно от военни експерти, това заяви при посещението си в Сливен министърът на отбраната Тодор Тагарев, съобщи агенция Фокус.

 

Той подчерта, че това ще бъде българска инфраструктура, но ще има възможност да се ползва и от нашите съюзници, които са част от състава на многонационалната бойна група, начело на която стои Италия.

 

Районът на Кабиле е наблизо до летище, до полигон Ново село, до жп линии и до морето. "Този район отговаря на всички изисквания, но окончателното решение все още не е взето", подчерта военният министър. Той успокои хората от района, че окончателното решение ще  бъде предложено за одобрение от НС, въпреки че досега е нямало подобна практика.

 

"Заради Русия, която води пълномащабна война срещу Украйна, и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и нашите съюзници от НАТО, ние сме длъжни да взимаме мерки. Тези мерки са със засилена бдителност и повишаване капацитета за възпиране и отбрана", поясни министърът.

 

Тагарев допълни, че първото предназначение на тези сили в осемте страни от източния фланг на НАТО е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да предприеме действия, или ако все пак успее, ние всички заедно да се отбраняваме и да гарантираме сигурността си и да запазим териториалната си цялост.

 

Заради геополитическата обстановка армията вече ще се въздържа от това да предава имоти на други държавни институции или било за приватизация. "Не знаем какво ще ни потрябва в новите условия", категоричен бе Тагарев. Около 1000-1500 военнослужещи от  състава на многонационалната бойна група ще бъдат настанени у нас, като инфраструктурата ще бъде направена така, че да има възможност и за настаняване на допълнителни сили.

 

"По никакъв начин хората, от където и да са, където и да бъде разположена подобна инфраструктура, не трябва да се притесняват, тъй като многонационалната бригада, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор. Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на Путин, който седи в Кремъл. А ние се готвим на всякакво негово възможно решение да дадем подходящ отговор", категоричен бе военният министър.

 

Министър Тагарев в Сливен
Министър Тагарев в Сливен Източник: Пресцентър на МО

Проф. Тагарев участва в дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. По-рано министърът откри обновеното инфекциозно отделение на Военна болница Сливен към ВМА, която днес чества 100 години от своето основаване.

Още от "Сливен"

Премиерът Денков: България е готова да заеме достойно мястото си на Източния фланг на НАТО

В многонационалната бойна група, разположена в България, участват формирования от Съединените американски щати, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония, Турция

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени