На 25 януари в Сливен официално ще бъде открита изложбата "По стъпките на Сирак Скитник"

С подкрепата на Министерство на културата организаторите работят през 2024 година конкурса в чест на Сирак Скитник да прерасне в ежегоден, национален

Изложба "По стъпките на Сирак Скитник"
Изложба "По стъпките на Сирак Скитник" Източник: Пресцентър на МК

На 25.01.2024 г. от 13:30 часа официално ще бъде открита изложбата "По стъпките на Сирак Скитник" – 2023. Творбите от едноименния конкурс са подредени във фоайето на Националното радио.

 

По инициатива на генералния директор на Българското национално радио г-н Милен Митев в Национална художествена  гимназия "Димитър Добрович" – Сливен се организира конкурс под наслов "По стъпките на Сирак Скитник" – 2023, в чест на 140-годишнината от рождението на именития художник и първи директор на БНР – Сирак Скитник, родом от град Сливен.

 

Конкурсът беше съпътстван от лекции и изложби, които представиха на начинаещите художници не само живота и творчеството на Сирак Скитник, но и мащабния художествен живот на България между двете войни в контекста на световното изкуство. Това вдъхнови младите автори и резултатът по мнение на колегията е повече от добър.

 

На 26.10.2023 г. от 17:00 часа г-н Митев откри в галерия "Нова" при Национална художествена гимназия "Димитър Добрович" – Сливен експонираните 36 живописни творби от 24 автори и връчи грамоти на номинираните и на участниците, а отличените автори получиха наградите си тържествено в 18:00 часа, когато в зала "Сирак Скитник", тържествено бе открита и Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023.

 

С подкрепа на Министерство на културата организаторите работят през 2024 година конкурса в чест на Сирак Скитник да прерасне в ежегоден, национален, с участието на учениците по изобразителни изкуства от специализираните училища към министерството.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени