Общински фонд "Ин витро" в Сливен е подкрепил 10 двойки през 2021 година

През 2021 г. Община Сливен одобри и прие бюджет на фонда в размер на 100 хиляди лева

Бебе
Бебе Източник: Pixabay
Общо 10 двойки с репродуктивни проблеми са били финансово подпомогнати през 2021 г. от Общински фонд "Ин витро" в Сливен. Това се посочва в годишния доклад и финансов отчет на Комисията към фонда, които предстоят да бъдат гласувани на редовна сесия на местния парламент този четвъртък – 24 февруари, съобщават от Община Сливен.
 
През 2021 г. Община Сливен одобри и прие бюджет на фонда в размер на 100 хил. лв., като заявления за финансово подпомагане бяха приемани през цялата календарна година. Финансовата помощ на одобрената двойка е в размер до 3 хил. лв., а интервенциите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията на цялата страна, както и в чужбина. Според изложените данни в доклада на Комисията, от подпомогнатите двойки от фонда през 2021 г., са се родили 6 бебета, от които 2 двойки близнаци.
 
Въпреки, че ин витро процедурите в България бяха възобновени, много от двойките в общината, проявили интерес за финансово подпомагане, не са успели да кандидатстват, по ред причини, свързани с извършването на процедури, както и от страх да ги осъществят, предвид пандемичната обстановка. Месечните разбивки показват, че едва 30 хил. лв. са изразходвани от бюджета на фонда.
 
Общо 165 са подадените заявления за финансово подпомагане от създаването на фонда през 2013 г. до края на 2021 г. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път, тъй като в правилника за организация и реда на работа на фонда за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, не определя брой опити и не ограничава правото на желаещите да кандидатстват.
 
Проблемите на двойките с репродуктивни проблеми в община Сливен са част от статистиката на сериозната демографска криза, която продължава в България почти 30 години. Като част от комплексните и целенасочени мерки за ограничаване на последствията от демографската криза и през 2022 година, комисията продължава дейността си в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени