Общинските съветници на Сливен гласуват актуализацията на бюджета

Местният парламент ще гласува и промяна в текстовете на една от общинските наредби

Община Сливен
Община Сливен Източник: Zonanews

Промяна в текстовете на една от общинските наредби ще гласува местният парламент на свое заседание този четвъртък, 16 септември, съобщават от Община Сливен. Обичайно, то ще се проведе в зала "Май" от 9 ч., при спазване на противоепидемичните мерки. По думите на председателя Димитър Митев става въпрос за Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Като основен аргумент за изменението Митев изтъкна промяната в Закона за автомобилните превози (ЗАП), съгласно, който издаването на удостоверения за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници, както вписване на МПС, отписване и промени в данните на издадените такива, се извършва от кметовете на общините или оправомощени от тях длъжностни лица. В новите текстове на закона е предвидена още такса за вписване на водач и за отписване на автомобил и водач, което съответно налага и промяната в общинската наредба като по-нисш нормативен акт.


Общо 38 са точките, включени в предварителния дневен ред на сесията. Сред тях попада и изменението на общинския бюджет, което според Митев предвижда отпускане на средства за част от дейността на предоставяните социални услуги в града, както и допълнителни средства за изграждането на читалища в селата Желю войвода и Ичера, за отводняване и ремонти на част от уличната мрежа в Сливен и в няколко населени места.


Общинските съветници ще гласуват и внесеното от кмета Стефан Радев предложение за намаляване с 50 % на месечните наеми на обектите в училищата за периода от 1 февруари до 30 април 2021 г. На сесията в четвъртък предстои да бъдат гласувани и информация за текущото изпълнение на бюджета на общината за първото полугодие на тази година и отчет за дейността на общинския съвет и неговите постоянни комисии за първото шестмесечие на 2021 г. Ще бъде разгледано и даване на съгласие кметът на община Сливен да подписва споразумения за партньорство със заинтересовани страни от Югоизточен регион за планиране и страната.


Местният парламент ще гласува още Програма и план на действие за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за периода 2021-2025 г. и Програма за опазване на околната среда 2021 г. – 2028 г. Сред точките за гласуване попада и Програмата за работата на местния парламент за четвъртото тримесечие на 2021 г. На заседанието предстои да бъде избран и управител на "Обреден комплекс" ЕООД-Сливен.


Обичайните точки, свързани с териториалното устройство и по-конкретно, с разпореждане на общинска собственост и разрешение за изготвяне на подробни устройствени планове, също са включени в предварителния дневен ред.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени