Подготвят XXI регионален фолклорен събор в Твърдица

На 16 април ще се проведе обичаят "Лазаруване" в селищата на общината

Лазаровден, който се празнува преди Цветница
Лазаровден, който се празнува преди Цветница Източник: Zonanews

XXI-вото издание на Регионалния фолклорен празник "Пролетни игри и обичаи – Цветница" в Твърдица се отмени през 2020 г., заради пандемията от коронавирус.  Общината вече е напреднала в подготовката за провеждането на 16 и 17 април на фолклорния събор "Пролетни игри и обичаи Цветница". Организатор освен община Твърдица е и Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий".

 

На 16 април ще се проведе обичаят "Лазаруване" в селищата на общината. На следващия ден, 17 април, празничната програма започва в 8,30 ч. с посрещане и регистрация на участниците в събора. От 9,30 до 9,50 ще се извърши дефила на участниците. В 10.00 ч. е тържественото откриване на събора "Пролетни игри и обичаи Цветница". Веднага след това започва конкурсната програма, в която ще участват групи от 28 селища.

 

Празникът се провежда всяка година. Организаторите си поставят за цел да стимулират процесите за проучване, съхраняване и популяризиране на локалната и регионална специфика на пролетната обредност като част от системата на фолклорната култура и мястото й в съвременните културни процеси, да провокира интереса на децата и младежите с оглед усвояване на местната фолклорна традиция.

 

Регионален фолклорен празник в Твърдица
Регионален фолклорен празник в Твърдица Източник: Община Твърдица

 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени