Продължава се предоставянето на топъл обяд в Нова Загора

Целта на проекта е осигуряване подкрепа на лица в неравностойно социално положение в условията на обявената извънредна ситуация

Продължава програмата по предоставяне на топъл обяд в Нова Загора
Продължава програмата по предоставяне на топъл обяд в Нова Загора Източник: Община Нова Загора
Продължава се предоставянето на топъл обяд до 30.06.2022 г. по проект "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Нова Загора", съобщават от местната администрация. Всеки работен ден 190 лица от общината получават супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт на стойност 2.70 лв. за един храноден на едно лице . Кметът на община Нова Загора Николай Грозев подписа Допълнително споразумение към Договор "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Нова Загора", с което се увеличава ставката за единица продукт - топъл обяд от 2,70 лв. на 2,90 лв. от 01.03.2022 г.
 
Проектът се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020, в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата чрез механизма REACT-EU. По проекта се предоставя топъл обяд на 190 лица всеки работен ден от гр. Нова Загора и населени места от общината, които отговарят на критериите за допустимост на целевите групи.
 
Лица без доходи или с доход под линията на бедност – хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по–висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. Лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
 
Принадлежността на идентифицираните лица към допустимата целева група се потвърждава от Дирекция "Социално подпомагане-Нова Загора. До момента 263 лица са преминали през услуга топъл обяд.
 
Целта на проекта е осигуряване подкрепа на лица в неравностойно социално положение в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID -19, които са в затруднение да осигурят сами прехраната си, живеещи в общинския център и в населените места на община Нова Загора, чрез приготвяне и при необходимост доставка до дома на топъл обяд за уязвими граждани.
 
По проекта се предоставят и съпътстващи услуги, които се изразяват в консултиране на потребителите за ползването на социални, административни, здравни услуги, помощ при попълване на документи към институции, предоставяне на информация за опазване на околната среда. Стойността на проекта е 212 782,90 лв.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени