С литургия в храм "Св. Петка" ще започне празникът на Нова Загора - Петковден

Събитията, включени в празничната програма за Деня на Нова Загора, започнаха в края на септември

Нова Загора
Нова Загора Източник: Община Нова Загора

Със света литургия в храм "Св. Петка Търновска" от 9:00 часа днес ще започне празникът на Нова Загора - Петковден, съобщиха от общинския пресцентър. Началото на общоградското честване на градския площад ще постави официална церемония с участието на Национална гвардейска част.

 

Вечерта ще има концерт на Владимир Ампов-Графа пред читалище "Д.П.Сивков - 1870", честванията ще завършат с празнична заря.

 

Събитията, включени в празничната програма за Деня на Нова Загора, започнаха в края на септември. Сред тях се открояват вече традиционни фестивали, спортни турнири и изложби.

 

За втора година се състояха Националният фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" и танцовият фестивал "Фолклорна омая".

 

Майстори от цялата страна представиха своята продукция в Седемнадесетата традиционна занаятчийска среща "Живата традиция".

 

Нова Загора
Нова Загора Източник: Община Нова Загора

Петковден е един от големите народни празници, с които се отбелязва настъпването на зимата и се бележи краят на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Неслучайно е празник на градовете, където поминък е предимно земеделието.

 

Нова Загора е втори по големина град в областта след Сливен и е административен център на община Нова Загора. По данни на НСИ населението на община Нова Загора е 30 569 души. Общината включва 33 населени места.

Още от "Сливен"

Румен Гайтански отказа на Доган: Няма да участвам в изборите нито сега, нито в бъдеще

Коментарът на Гайтански, който в момента е в следствения арест, е по повод новина на БНР, че ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган – "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район

Прочетете повече прочетете повече

В Нова Загора ще подпомагат финансово студенти по медицина, реши Общинският съвет

Предоставянето на финансовата подкрепа е срещу задължение получилото я лице, след завършването на образованието си да работи в МБАЛ "Света Петка Българска" ЕООД, гр. Нова Загора за срок, не по-малък от срока, през който е получавало подкрепата

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Последни новини

Най-четени