Сливен започва изпълнение на проект за патронажната грижа за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора

Общата му стойност възлиза на 1 086 591.24 лева, със съфинансиране от Европейски социален фонд

Сливен започва изпълнение на проект за патронажната грижа
Сливен започва изпълнение на проект за патронажната грижа Източник: Zonanews

Община Сливен започва изпълнението на проекта "Патронажна грижа +" за патронажната грижа за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора, съобщават от местната администрация. Проектът е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.


Дейностите по него са насочени в две направления, като първото включва: предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора, предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция), както и транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа, от или до домовете на лицата.


Второто направление е свързано с превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности, включваща следните мерки: осигуряване на лични предпазни средства, въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности. Включено е още тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги, делегирани от държавата дейности за COVID-19, както и въвеждане, при необходимост, на мерки за разделяне или изолиране на потребителите на услугите, в това число и физическо разделяне или преграждане на помещения, допълнителни плащания на персонала за положен извънреден труд, осигуряване на компютърна техника, таблети, телефонни апарати и други. Осигуряването на компютърна техника, таблети и телефони, др. електронни устройства е допустимо с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно (онлайн консултиране, скайп връзка и други).


Срокът на изпълнение на проекта е до месец август 2022 г. Общата му стойност възлиза на 1 086 591.24 лв., със съфинансиране от Европейски социален фонд.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени