Сливенската епархия направи своя избор, ред е на Синода

Светият синод трябва да утвърди канонично един от двамата избрани Арсений или Герасим.

Сливенска митрополия
Сливенска митрополия Източник: БГНЕС

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, е първият избран за Сливенски митрополит. Той събра 26 от общо 42 гласа на първия тур на епархийското гласуване.

 

Епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Иоаникий. Смята се, че е духовно чедо на дядо Иоаникий и сега има шанс да седне в митрополитския престол.

 

Епархийските избиратели обаче трябваше да посочат още един кандидат. На първия тур 21 гласа събра Мелнишкият епископ Герасим, един глас не му достигна, за да бъде предложен за митрополит.

 

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Ръкоположен е за епископ през 2016 година лично от патриарх Неофит. Епископ Герасим е главен секретар на Светия синод, предава обществената телевизия.

 

На втория тур Герасим събра 25 гласа и е вторият предложен за Сливенски митрополит. Светият синод трябва да утвърди канонично един от двамата избрани Арсений или Герасим.

 

На 25 май Светият Синод ще одобри или отхвърли днешния избор. Ако го одобри на 26 май ще утвърди един от двамата за Сливенски митрополит.

Още от "Сливен"

Красимир Вълчев в Сливен: За пореден път от ПП спекулират с информацията, която предоставят на българските граждани

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Стара Загора бе в Сливен, за да се срещне с педагози от областта. Той представи програмата на ГЕРБ в сектор "Образование"

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС ще възстанови навременните и справедливи субсидии на земеделските производители

Десислава Танева припомни, че по време на управленията на ГЕРБ забавяния в изплащането на средствата не е имало, а сега производителите чакат по няколко месеца за дадена дейност

Прочетете повече прочетете повече

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна гра

Те ще бъдат насочени към общините Айтос, Асеновград, Велинград, Враца, Габрово, град Добрич, Казанлък, Ловеч, Пазарджик, Перник, Петрич, Самоков, Сливен, Хасково и Шумен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени