Светият синод реши: Нови избори по старите правила в Сливенска епархия

Варненският митрополит да продължи да управлява сливенска епархия до новия вот, гласи още решението

Свети Синод
Свети Синод Източник: Zonanews

Светият синод касира избора за Сливенски митрополит. Ще има нов вот по старата процедура. Решението беше обявено от старозагорския митрополит Киприан.

 

"Според Устава на БПЦ касирането на проведения епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. Възлага на Варненския митрополит да продължи да управлява Сливенска епархия и да проведе нови избори за митрополит”, прочете дядо Киприан.

 

С това решение на Синода се възлага на митрополит Йоан пълна финансова и имотна ревизия на сливенската епархия. Варненският владика Йоан трябва да провери и списъка с епархийски избиратели - дали отговарят на Устава на БПЦ.

 

Относно оспорваната поправка за избор на епархийски лидери, днешното решение на Синода гласи, че наредбата от 24 февруари за избор за епархийски наместници е неприложима към този момент.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени