Твърдица чества 145 години от освобождението на града (СНИМКИ)

Гости на празничния ритуал бяха кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Антон Драганов, общински съветници, ученици, служители от общинска администрация Твърдица, граждани и гости на Твърдица

Твърдица чества 145 години от освобождението на града
Твърдица чества 145 години от освобождението на града Източник: Zonanews

Тържествен ритуал, посветен на 145-та годишнина от Освобождението на Твърдица се проведе на площад "Свобода". Отслужени бяха заупокойна молитва и благодарствен молебен от отец Иван Иванов.

 

Отец Иван Иванов
Отец Иван Иванов Източник: Zonanews

На този ден преди 145 години части от 13-ти драгунски полк от левия страничен отряд на руската императорска армия (в която воюват заедно украинци, руснаци, финландци, поляци, литовци и др.) под командването на ген. Едуард Делинсхаузен преминават Твърдишкия проход и прогонат османската власт от града. 

 

Твърдица чества 145 години от освобождението на града
Твърдица чества 145 години от освобождението на града Източник: Zonanews

Проявеният героизъм, сътворен със силата на оръжието и куража на местните хора, е достоен за преклонение почит. Ученици от местното училище декламираха стихове. 

 

Ученици декламираха стихове
Ученици декламираха стихове Източник: Zonanews

Гости на празничния ритуал бяха кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Антон Драганов, общински съветници, ученици, служители от общинската администрация, граждани и гости на Твърдица.

 

Кметът на Твърдица Атанас Атанасов
Кметът на Твърдица Атанас Атанасов Източник: Zonanews

Пред паметната плоча на пл. "Свобода" ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в памет на участниците в освободителните борби, Българското опълчение и доброволческите чети в Руско-турската война от 1877-1878 година.

 

Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и зам.-кметът Антон Драганов поднесоха венец
Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и зам.-кметът Антон Драганов поднесоха венец Източник: Zonanews

 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени