В с. Съдиево, общ Нова Загора беше открита нова детска градина в цветовете на дъгата

На един етаж модерната сграда е побрала всичко най-необходимо за децата от 3 до 6 години

В с. Съдиево, общ Нова Загора беше открита нова детска градина в цветовете на дъгата
В с. Съдиево, общ Нова Загора беше открита нова детска градина в цветовете на дъгата Източник: Община Нова Загора

12 септември се оказа специален за новозагорското с. Съдиево. Дни преди първия учебен ден, то се оживи – поводът беше откриването на най-новата и най-цветна сграда в него – ДГ "Дъга". Кметът на селото Ленко Влаев посрещна многобройни гости, водени от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на Общински съвет Нейчо Минчев.

 

Сред тях бяха още: народните представители от 49-тото Народно събрание Красимир Вълчев - председател на Комисията по образованието и науката, Десислава Танева – председател на Комисията по земеделието, горите и водите и членът на същата комисия Мария Белова. Присъстваха още управителят на фирмата изпълнител "КИМ 2002" ЕООД Георги Тотев, президентът на Ротари клуб Нова Загора Здравко Ников, общински съветници, кметове на населени места.

 

В тяхно присъствие и пред насъбраните настоящи и бивши учители и служители на детската градина и жители на с. Съдиево, най-малките – децата от ДГ "Дъга", последвани от порасналите й бивши възпитаници - учениците от местното ОУ "Христо Ботев", поздравиха със своите танци новодошлите. В началото на новата учебна година в центъра на Съдиево едно ново бижу отваря врати.

 

Водещата представи новоизградената детска градина. На един етаж модерната сграда е побрала всичко най-необходимо за децата от 3 до 6 години – занималня, спални, физкултурен салон, кухня, кабинет за директора и методическата дейност, санитарни възли, складови помещения. Фасадата е пъстра, в цветовете на дъгата, каквото е и името на детската градина, а озелененият просторен двор напълно се вписва в приказната визия.

 

Директорката на детското заведение Антония Тодорова изказа сърдечната си благодарност за прекрасния подарък. "Вие, г-жо Захариева, сбъднахте една мечта, започната от г-н Николай Грозев, който направи първата копка в двора на детската градина." След нея, с думи на благодарност и пожелания за новата учебна година се обърна и кметът на селото г-н Влаев. "Поздравления за Общината, че успя да реализира този проект!", бяха думите на г-н Красимир Вълчев, който изказа признание и към г-н Николай Грозев.

 

Бившият образователен министър Красимир Вълчев
Бившият образователен министър Красимир Вълчев Източник: Община Нова Загора

"Щастлив съм да съм сред вас в този момент, за да изживея емоцията на този празник и да видя, че това, което сме говорили в Народното събрание преди 4 години с г-жа Захариева в Комисията по образованието, сега се случва. Винаги съм подчертавал колко са важни детските градини. Тези деца, които бъдат обхванати по-рано, след това имат много по-добри резултати в училище, много по-големи шансове да се интегрират ефективно, да имат щастлив живот".

 

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева застана на свой ред пред микрофона за поздрав, придружена от свой приятел – малкия Кевин и с красива картина в ръце. Тя разказа, че преди няколко месеца, на първата самостоятелна изложба на талантливия  художник е избрала да подкрепи благотворителната му кауза, като е закупила първата му творба, която да бъде подарък за строящата се тогава детска градина и за децата в с. Съдиево. Г-жа Захариева сподели, че двамата са я избрали, за да покажат, че "за да успяваш, няма значение на колко години си, стига само да имаш мечти и да бъдеш упорит в преследването им".

 

Двамата връчиха красивата картина с изрисувана дъга на директорката на новата детска градина Антония Тодорова. "На празника човек трябва да почете всички свои приятели и съмишленици", продължи кметът Галя Захариева и разказа за зараждането на идеята на г-н Николай Грозев и пътя до финализирането й. Тя изказа благодарност към г-н Вълчев, че в качеството му на министър, е дал възможност да се реализират много идеи в сферата на образованието в нашата община и допълни: "Днес на мен се падна честта да съм тук и да открием тази детски градина, но зад това стоят трудът, енергията и емоцията на много хора. Убедена съм, че в този прекрасен ден, невероятната енергия на г-н Грозев е с нас, за да бъдем заедно, да бъдем усмихнати и да бъдем доволни от постигнатото!"

 

Кметът на общината Галя Захариева, народният представител Красимир Вълчев, кметът на Съдиево Ленко Влаев и директорката Антония Тодорова, асистирани от малкия Кевин и малчугани от с. Съдиево, имаха честта да прережат трикольорната лентичка, след което г-жа Тодорова плисна за здраве вода от традиционното менче. След официалната церемония по отриването архиерейският наместник на Нова Загора Иван Стоянов и енорийският свещеник при храм "Свети Иван Рилски" , с. Съдиево отец Иван Стойнов отслужиха тържествен водосвет.

 

Специалният повод беше уважен и от  началника на  Регионално управление на образованието – Сливен г-жа Кристиана Добрева-Станкова, която беше изпратила поздравителен адрес. Подарък за всички официални гости и присъстващите беше и изпълнението на танцьорите от "All steps – Всички стъпки" гр. Нова Загора, които със своя пламенен танц повдигнаха настроението и запалиха усмивките.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени