Избират цар на виното на Трифониада в Златоград

Празникът се провежда за 12-та поредна година

Златоград
Златоград Източник: Wikipedia

С празника Трифониада, който е посветен на виното, започва днес културният календар на Етнографският комплекс в Златоград, предаде за Радио "Фокус" - Смолян организаторът на събитието Александър Митушев. Празникът се провежда за 12-та поредна година и отново ще бъде избран цар на виното, ще се носи пита на лозето и ще се зарязват лозята.

 

"Кулминацията на празника е днес, когато ще има и конкурс за най-добро вино, в който участват освен производители от страната, и такива от Златоград, които имат асми и купуват и още грозде за своето вино от близките области, в които се отглеждат повече лозя. Участниците в конкурса ще предоставят на присъстващите вина за дегустация и отбрани мезета. Винаги се получава един хубав празник", разказа Митушев. Той допълни, че в района на Златоград традиционно хората пият повече ракия, а организаторите на празника се опитват да ги научат да пият повече вино, особено червено, което е полезно. На Трифониадата освен много вино и вкусни мезета, ще има и празничен концерт, в който ще участват групи от местното читалище Златоград и това в съседното село Старцево.

 

Митушев обясни, че по време на празника ще се спазват всички противоепидемични мерки. "Той се провежда на открито и има разрешение от правителството за провеждане на културни събития на открито. Навсякъде ще има дезинфектанти, хората ще бъдат на разстояние на мегдана и ще се спазват всички изисквания", поясни Митушев.

 

Източник: ИА Фокус

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени