Смолян празнува годишнина от обявяването си за град

Кметът на общината Николай Мелемов поздрави своите съграждани

Смолян
Смолян Източник: Zonanews

Смолян празнува днес обявяването си за град през 1960 година, когато трите самостоятелни селища - Смолян, Райково и Устово се сливат в един град - център на Смолянска област. Всяко от тях има свой специфичен облик и местни забележителности.

 

Кметът на общината Николай Мелемов поздрави своите съграждани с топли думи: Поздравявам Ви с 18 юни – Празник на обединения град Смолян. Вече 61 години, Смолян, Райково и Устово пишат своята обща история и като се опират на богатите си традиции, търсят верния път към своето модерно, европейско развитие. На този ден да отдадем почит и към тези наши съграждани, които дадоха принос за изграждането на обединения град, за да стане той прекрасен, с уникална градска среда и предприемчиви хора. Изразявам своята признателност и към всички жители на Смолян и общината, към труда и усилията им за общото благо на нашия град. Надявам се, че общите ни усилия ще бъдат насочени към успеха, развитието и просперитета на Смолян. Нека проявим мъдрост и воля, сила и вяра, дух и единство, за да успеем. Защото всички заслужаваме едно по-добро бъдеще. Да посрещнем празника със самочувствие, достойнство и надежда. Пожелавам Ви здраве и празнично настроение!".

 

Началото на празника ще постави общинския духов оркестър, а официалното отриване ще бъде с участието на "Родопски хайдути" и оркестър "100 каба гайди". Програмата предвижда още концерт на музикалното училище в Широка лъка. Ансамбълът "Подай" и празничен хоровод с клуб "Хоро". В събота програмата ще започне още от сутринта с участието на самодейни състави от читалищата в общината, фермерски и занаятчийски пазар. Дегустация и продажба на продукти от местни ферми, мандри и производители. Галерия на знанието "Това е моето училище" ще представя училищата в общината. Вечерта ще има гайдарски ритми с оркестър "100 каба гайди", а кулминацията е концерт-спектакълът на ансамбъл "Родопа" "Планино наша планино". След него е концертът на Деси Добрева "Празничен хоровод", а в полунощ ще има и заря.

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени