Смолянският окръжен съд оправда бивш директор на АПИ, обвинен в безстопанственост

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана

Съдебна палата-Смолян
Съдебна палата-Смолян Източник: Zonanews

 Смолянският окръжен съд оправда бившия изпълнителен директор на Агенция "Пътища", сега Агенция "Пътна инфраструктура" - АПИ, Албен Родопманов. Той бе обвиняем по дело за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. В пледоарията си от държавното обвинение поискаха налагане на минимално наказание, а подсъдимият Албен Родопманов да бъде оправдан.

 

Според обвинителния акт Родопманов, като управител на строителното дружество "Виастройинженеринг" ООД - Смолян, не е положил достатъчно грижи, съзнателно не е предприел действия и е допуснал да бъдат погасени по давност дългосрочни вземания в размер на 2 777 278,60 лева.

 

По време на делото стана известно, че през 2004 година друга фирма без имущество, представлявана от Родопманов, "Инфрастрой  Груп БГ" е получила банков заем в размер на 1,42 млн. евро, посредством който дружеството придобива 80% от дяловете на "Виастройинженеринг".

 

Впоследствие строителното дружество "Виастройинженеринг", развиващо тогава дейност в цялата страна, встъпва в дълг и в продължение на няколко години изплаща вноските по чуждия кредит.

 

Прокуратурата посочва, че за периода 2009-а до 2015 година Албен Родопманов умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество на "Виастройинженеринг" ООД, като в нарушение на задълженията съзнателно не е предприел действия за събиране и е допуснал да бъдат погасени по давност дългосрочни вземания.

 

В резултат на това е последвало разпиляване на имуществото на строителната фирма в особено големи размери - парични активи на стойност 2,7 млн. лева.

 

В хода на производството е установено, че основни доказателства по делото - договорът за кредит на "Инфра Груп БГ" и договорът за встъпване в дълг на "Виастройинженеринг", са унищожени от банката.

 

Разследването срещу бившия шеф на АПИ започна по повод сделки, след които строителната фирма бе трансформирана и се стигна до разпродажбата на имуществото ѝ, а стотици работници останаха с неразплатени заплати.

 

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени