Внушително 40-метрово българско знаме ще се вее на връх Рожен

111 метра е пилонът, на който ще бъде издигнато знамето

Българско знаме, трибагреник
Българско знаме, трибагреник Източник: Zonanews

Най-високото българско знаме ще се вее на Роженските поляни. Причината - мястото е най-подходящо за изграждане на основата, която ще държи 111-метровия пилон. Идеята за издигането на най-големия пилон за национално знаме в Европа започна в Деня на народните будители.

 

"Квадратурата на самата площадка, върху която ще бъде изграден пилонът, е малко над 200 квадратни метра. В основата си самият пилон, като метално съоръжение, ще бъде около 3 метра”, обясни инициаторът Симеон Караколев. Знамето, което ще се вее, ще е с внушителни размери и способност да издържа на капризите на времето. "Все още издирваме възможно най-здравия плат, защото това знаме ще е 40 метра дълго и над 20 метра широко”, обясни Атанаска Велчева пред NOVA.

 

Атанаска е собственик на първата българска фирма със сертификат за възпроизвеждане на българското национално знаме у нас. Трибагреникът за Рожен ще се шие в Първомай. "Трудно. Но съм убедена, че ще го направим”, категорична е Велчева.

 

Тя има опит в шиенето на българския трибагреник с голям мащаб. Преди три години беше изработено българско знаме за Роженския събор, което се простираше на площ от един декар. Това знаме се пази и в момента в Първомай и му вдъхват нов живот.

 

Засега плановете, ако се съберат средства, са най-големият трибагреник да се развее на Роженските поляни през месец юли следващата година.

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени