Зрелищни демонстрации показаха на връх Перелик военнослужещи от България, Хърватия и Австрия

Командирът на 101-ви алпийски полк в Смолян, полковник Стефан Димов поясни, че в съвместната подготовка участват над 300 души

Перелик
Перелик Източник: Zonanews

Зрелищни демонстрации показаха на връх Перелик края Смолян военнослужещи от България, Хърватия и Австрия, които участват в четвъртата съвместна международна подготовка "Родопи – 24", съобщи агенция Фокус. Демонстрациите бяха наблюдавани лично от министърът на отбраната Тодор Тагарев, както и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.   

 

Министърът Тагарев заяви, че са се уверили на място, че военнослужещите са добре подготвени. "Нашите военнослужещи действат заедно със своите колеги от Хърватия и Австрия и част от екипите бяха смесени. Това е впечатляващо и е постигнато само за 4 дни по време на предварителната подготовка. Днес ни показаха какво са научили, а през следващата седмица ще имат нещо много по-мащабно и реално", поясни министърът.

 

Той пожела на военнослужещите от съвместната подготовка, времето да е хубаво, но уточни, че те са длъжни и се готвят за изпълнение на своите задачи независимо дали вали сняг, дъжд, колко е студено, мъгла ли има. "Те трябва винаги да бъдат готови да изпълняват своите задачи. Това е един елемент от тяхната подготовка. Видяхме и ново оборудване, не в големи количества, но все пак разполагат с някои от най-модерните системи и оборудване. С времето ще бъдат осигурени още по-добре нашите военнослужещи", допълни още военният министър.

 

В съвместната подготовка "Родопи – 24" участват военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, 110-и логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия, 24-а Авиобаза – Крумово, Република Хърватия и Република Австрия, както и наблюдатели от Центъра на НАТО за планинска подготовка от Република Словения. 

 

Командирът на 101-ви алпийски полк в Смолян, полковник Стефан Димов поясни, че в съвместната подготовка участват над 300 души от три държави – България, Хърватия и Австрия.

 

"Подготовката е разделена на две части – модулна подготовка от 6 дни и тактически учения 3 дни. Днес на Перелик наблюдавахме демонстрация на способности като ние показахме нашите способности за дисантиране от вертолет, патрулиране в планинска гориста местност, попадане в засада, излизане от засадата и имаше въздушна медицинска евакуация за финал", посочи полк. Димов. Той коментира, че до този момент са изключително доволни от съвместната подготовка.

 

"Военнослужещите пренощуваха няколко вечери навън в импровизираните биваци и заслони. Въпреки ниските температури, които достигнаха до минус 9 градуса те се справиха чудесно и на следващия ден изпълняваха своите задачи. Мисля, че подготовката се развива изключително добре и в правилната посока. Покриваме всички цели, които сме си поставили до този момент. До края на международната съвместна подготовка предстоят тактически учения с три алпийски роти", каза още полк. Димов.

 

На демонстрациите присъстваха и областният управител на Смолян Захари Сираков, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и други представители на различни институции в региона.

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени