18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София

Други 14 са в тежко състояние

Полиция
Полиция Източник: Zonanews

18 мигранти са се задушили в камион край София. Други 14 са в тежко състояние с токсикологични страдания след задушаване, съобщи bTV. По данни на Софийската спешна помощ те са се задушили, докато са били превозвани в тайници на камион. На място веме пристигна зам.-главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов.

 

Сигналът е постъпил около 14:15 ч. днес и е бил за изоставен товарен автомобил в землището на с. Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент. Превозваните мигранти са били около 40 души, които пътували укрити в изграден тайник под превозван дървен материал.

 

По непотвърдена информация, жертвите са афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера. Те са били оставени дълго време без храна и кислород, скрити под дървения материал. Не е изяснена идентичността на хората. Някои от тях са премръзнали.

 

По първоначални данни дърветата са ги смачкали, а шофьорите са избягали. Не се изключва обаче и бежанците да са се задушили. Възможно е те да са били обгазени от изпаренията.

 

Намерени са 10 мигранти и извън камиона. Те са били открити в близките храсти. В момента се преглеждат от лекари. Ще се проверява кога бежанците са влезли в страната. Шофьорите се издирват. На място до с. Лукорско, Софийско, са изпратени линейки и няколко патрулни автомобила на полицията, както и служители от столичната аварийна служба.

 

Пет екипа работят на терен с ранените, които са с обгазявания. Най-малко 10 души са ранени и спешните медици им оказват помощ на място. В много тежко състояние са 14 души. Двама от тях са откарани в "Пирогов", двама в "Света Анна" и двама във ВМА.

 

"Изпратени са пет линейки за транспортирането на пострадалите мигранти. Очаква се да се включи още една. За съжаление броят на загиналите се увеличи. Те са вече 18. Хоспитализирани в реанимациите на "Пирогов", ВМА и Окръжна болница "Света Анна" са шестима човека. Други четирима не са в толкова тежко състояние – те са във ВМА и "Пирогов", каза говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

 

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава. Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместникът й Иво Илиев и говорителят на СГП Христо Кръстев пътуват към землището на с. Локорско

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени