Андрей Новаков: Нужно е да се върне уважението към професията международен шофьор

Евродепутатът Андрей Новаков и кандидатът за депутат Николай Велков се срещнаха с превозвачи в Ботевград

Евродепутатът Андрей Новаков и кандидатът за депутат Николай Велков се срещнаха с превозвачи в Ботевград
Евродепутатът Андрей Новаков и кандидатът за депутат Николай Велков се срещнаха с превозвачи в Ботевград Източник: ПП ГЕРБ

Транспортът е гръбнак на икономиката ни и отношението към професията шофьор трябва да се промени - не само в България, но и в цяла Европа. Това заяви българският евродепутат и кандидат за следващия мандат на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на среща с международни шофьори в Ботевград. В разговорите участва и кандидатът за народен представител от София Област Николай Велков.

 

"Когато пътни отсечки се отварят или затварят за тежкотоварни автомобили, това трябва да бъде комуникирано с бизнеса и да бъде обяснено защо се налага това, защото фирмите търпят загуби", обяви Новаков в отговор на опасенията на бизнеса, че промените в движението, инициирани без предупреждение и логична причина, предизвикват хаос в доставките и финансови загуби за фирмите.

 

Представителите на транспортния сектор изложиха също наблюденията си за тенденциозно отношение към българските шофьори от страна на властите и служителите на реда в няколко европейски държави. По думите им на български и румънски шофьори се налагат глоби без основание, а наши камиони са пренасочвани към претоварени буферни паркинги, където трупат ненужни закъснения и сериозни загуби за транспортните компании.

 

Андрей Новаков: Нужно е да се върне уважението към професията международен шофьор
Андрей Новаков: Нужно е да се върне уважението към професията международен шофьор Източник: ПП ГЕРБ

"Такива идентични сигнали достигат до мен от няколко седмици насам и вече съм сезирал комисаря по транспорт Адина Вълян", заяви Андрей Новаков. В допълнение той добави, че разполага с над 100 сигнала за неправомерно наложени глоби, които ще приведе в доказателство към искането си да бъде намерено незабавно решение на проблема със своеволията на властите в отделни държави-членки.

 

По отношение на наболелия проблем със струпването на камиони по границите Новаков припомни, че Европейският парламент вече се е произнесъл положително по неговата петиция за въвеждане на времеви стандарт от една минута за обработка на камиони по вътрешните европейски граници. Сега на ход е Европейската комисия, от която се очаква да предложи пакет от законодателни решения за преодоляване на километричните опашки от камиони.

 

 Участниците в срещата обсъдиха и вижданията на бизнеса за предстоящите промени в европейското законодателство, свързани с постигането на по-чиста околна среда и намаляване на вредните емисии. Като основно предизвикателство се очертават прекалено кратките срокове за преминаване към въглеродно-неутрални превозни средства и липсата на достатъчно развита инфраструктура за зареждане на електрически автомобили.

 

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. В последните шест години участва в преговорния екип на Европейския парламент за годишните бюджети на ЕС. Президент е и на Европейската ЖП асоциация. Важно място в работата му заема и сектор "Транспорт", като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство "Пакет Мобилност". През април беше одобрена и неговата петиция с призив за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камиони по вътрешните граници на Европа. Инициативата му събра подкрепата на над 44 000 души.

Още от "София-област"

Министър Коритарова обсъди с депутати обходните маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

АПИ предлага тежкотоварните автомобили да не преминават през прохода Петрохан в часовете с пиково натоварване и през уикендите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени