Бургас и София-област също в грипна епидемия от четвъртък

Смолян удължава срока на мерките

Лекари
Лекари Източник: ВМА

Бургас и София-област също обявяват грипна епидемия от четвъртък – 25 януари. В Бургас тя ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително. Междувременно Смолян удължава въведените противоепидемични мерки. Там епидемията е в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболяемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

 

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо седем. Припомняме, че от утре епидемия е в сила за област Плевен, а от 25 януари и за област Варна. До 28 януари пък са в сила противоепидемичните мерки в Габрово и Пловдив.

 

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

 

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени