Две основни версии за взривовете в пиротехническите складове в Елин Пелин

Това заяви следователят Иван Делчев, който изключи да става въпрос за саботаж

Взривът във фабриката в Елин Пелин
Взривът във фабриката в Елин Пелин Източник: Reuters

Две са основните версии за взривовете в пиротехнически склад в Елин Пелин отпреди няколко място. На първо място – човешка грешка, действие или бездействие. На второ място – момент на самозапалване, заради "климатични особености", статично електричество и т.н. Това заяви следователят Иван Делчев, който изключи да става въпрос за саботаж. Все още се проучват видеокадри от мястото на събитието, уточни Делчев в сутрешния блок на БНТ.

 

На хартия работата по безопасността е свършена, добави следователят, обаче каза, че хартията един вид важи, ако 15 минути преди и след съставянето ѝ има проверка на място. Складовата база на "Енигма" е работила при спазване на всички изисквания, регулярно е имало проверки от съответните органи и не са констатирани съществени нарушения на правилата за безопасност, заяви адвокат Николай Беров, който представлява интересите на фирма "Енигма".

 

По думите на Беров, все още се извозват пиротехнически средства на две места, но те нямали възможностите на гръмналата складова база. За съжаление МВР не оказа помощ, цялата база е неохраняема, каза адвокатът. Имам сериозни опасения, че се влиза в базата неконтролирано и това не изключва нови произшествия. Охранява се само склад номер 6, подчерта юристът.

 

Междувременно Делчев каза, до Нова година се чакали отговори на 15 експертни въпроса, за да може работата да продължи и вече да има дори отделяне на досъдебно производство. Той заяви и, че чака Община Елин Пелин да изпрати всички актове за въвеждане в експлоатация на сградата на склада, защото досега това не е направено, документите били пращани на части.

Още от "София-област"

Калин Стоянов за Демерджиев: Бездомното и неваксинирано кученце на Радев отново е философствал в ефир

Да не забравяме, че в резултат на некадърното управление на Демерджиев, живота си загубиха шестима достойни служители на МВР в повърхностната му битка с нелегалната миграция

Прочетете повече прочетете повече

Калин Стоянов към "Гном": Помните ли кой "подмушна" Живко Коцев за главсек на МВР? Точно Вие!

След като обаче цялото общество видя пуделите с пачки, отново Вие, Атанасов, се направихте на разсеян. Този път, обаче, "ченгеджийските“ Ви номера от миналото не минаха, коментира още бившият силов министър

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени