Министър Николов откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица

Германската компания "Аурубис" разширява производството си у нас и изгражда два нови соларни парка

Министър Николов откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
Министър Николов откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица Източник: Пресцентър на МИИ

Символична първа копка за разширение на производството и изграждането на нови екологични мощности на завод "Аурубис" направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Това е най-мащабната немска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група "Аурубис" Роланд Харингс.

 

Германската компания стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите четири години. Част от големите проекти в нея са разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

 

Министър Николов откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод
Министър Николов откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод "Аурубис" край Пирдоп и Златица Източник: Пресцентър на МИИ

"Това е важен ден за България и за българо-немските отношения", каза министър Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството поставя фокус  именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство.

 

По думите му немските компании са сред най-големите инвеститори у нас. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са именно германски фирми, а "Аурубис" е най-голямата от тях.

 

С новата инвестиция на компанията започва строежът за разширяване на рафинерията за катодна мед. Капацитетът ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България.

 

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка, "Аурибис-2" и "Аурубис-3". С добавянето на четвърти догодина, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp.

 

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

 

В церемонията участваха още Соня Миклай, главен управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на ГБТИК, кметовете на община Пирдоп и Златица.

 

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени