Младен Маринов: Целта ни е средните заплати на учители и преподаватели в университетите да достигнат съответно 2500 и 2800 лева

Зам.-министърът на образованието и кандидат за народен представител Таня Михайлова подчерта, че изминалите четири години са доказателство, че образованието е ключов приоритет за правителството

Младен Маринов, Николина Ангелкова, Таня Михайлова
Младен Маринов, Николина Ангелкова, Таня Михайлова Източник: ПП ГЕРБ

"За да имаме качествено образование в България ни трябват добре подготвени и мотивирани преподаватели. Поради тази причина и през следващия управленски мандат, ако разбира се, на 4 април получим доверието на българските граждани, ще продължим да повишаваме учителските заплати. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за София област Младен Маринов по време на   дискусия с директори на училища и учители от Ботевград и региона. Той подчерта, че е напълно реална целта, която е залегнала в управленската програма на ГЕРБ по отношение на по-високите доходи на учителите, или по точно – средната учителска заплата да достигне 2500 лева, а тази на преподавателите във висшите учебни заведения – 2800 лева.

 

"Другите ни основни приоритети са свързани с подобряването на материално-техническата база, както и с полагането на сериозни усилия да привлечем  максимален брой деца в училищата, за да бъдат обхванати колкото се може повече от тях от образователната система", допълни Маринов. По думите му за голямо съжаление една от най-тежко засегнатите сфери на живота от COVID-19 пандемията е именно образованието. "Тук очаквам да бъдат и най-трудно предолимите проблеми в бъдеще. Да, имаме успешно дистанционно обучение, но нищо не може да замени присъственото обучение и живия контакт между учители и ученици. Дано по-скоро условията позволят децата да тръгнат нормално на училище, за да намалим и щетите върху детската психика, нанесени от пандемията", заяви водачът на листата.

 

"В програмата на ПП ГЕРБ за следващ мандат са заложени повече средства за висшето образование, науката и иновациите. Основен приоритет ще е продължаване на модернизацията на професионалното образование, както и инвестиции в материалната база", заяви областният координатор на ГЕРБ и кандидат за народен представител Николина Ангелкова. По думите й основен проблем за бизнеса на територията на Ботевград е липсата на квалифицирана работна ръка. Тя  изтъкна, че с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов  и с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев работят за реализацията на проект, който да подпомогне региона с кадри, обучени според спецификата на конкретния бизнес. Дуалното обучение е начинът да постигнем това, добави Ангелкова. Тя обобщи, че през тези четири години в модернизация на образователната инфраструктура на територията на София-област са инвестирани над 4 млн. лв. "Образованието продължава да бъде ключов и основен приоритет в програмата ни за следващите четири години", допълни Ангелкова. 

 

Зам.-министърът на образованието и кандидат за народен представител Таня Михайлова подчерта, че изминалите четири години са доказателство, че образованието е ключов приоритет за правителството. "Бъдещето на една нация е ясно и по-сигурно, когато се влага в образование. Нашата цел е средните заплати на учители и преподаватели във висши учебни заведения  да достигнат съответно 2500 и  2800 лева", каза още тя. Кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Дамян Маринов подчерта, че за него много важно е доизграждането на учебните бази на територията на Ботевград.

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени