Проф. Генчо Начев: В Златица и Пирдоп нивата на заразени са 900 на 100 хиляди

В Гърция, ако носиш маската под носа, плащаш веднага 300 евро и няма оплакване

Проф. Генчо Начев
Проф. Генчо Начев Източник: БГНЕС

Мерките са най-сигурният начин, с който можем да въздействаме на вируса, няма място за паника. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV. „Пътищата са малко. Според мен не трябваше да ги разхлабваме, но така се е решило. Трябва да има баланс между медицинската и икономическата гледна точка, но в момента медицинската трябва да е водещото, защото вече сериозно се застрашава положението от цифрите. Когато цифрите говорят, всички мълчат", заяви Начев. По думите му пример за райони с 900 души на 100 000 заболяемост са Златица и Пирдоп.

 

Проф. Начев заяви, че Спешната помощ в София е на предела. 25 екипа за София не стигат, увеличават ги на 30-35. "Всичко може да се плати, но хората имат някаква граница на издържливост, не знам докъде хората в Спешната помощ могат да издържат“, предупреди специалистът. Проф. Начев добави, че легловата база е заета на над 75%.

 

"Трябва да се направи анализ, но причините са близко до логиката. Има струпване на хора, неспазване на мерките и неносене на маските както трябва. В Гърция, ако носиш маската под носа, плащаш веднага 300 евро и няма оплакване. Това са мерки те трябва да се въведат. Ако сега не въведем мерки, ще ни питат после защо не сме ги въвели и то на фона на много жертви. Не трябва да се създава паника, няма място за паника", заяви той. И добави:
"Аз примерно не съм уморен. Не знам как са живели хората, не знам защо са уморени. Да не би всеки ден да са ходили на ресторант, или всяка седмица на опера и кино преди пандемията. Има нещо, което нарушава свободата ни, но никой от нас не е останал гол и бос, нито гладен". 

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени