Шефът на МВР: Възстановяваме полицейските управления в пограничните райони

Това беше една от целите, която си поставихме, уточни Калин Стоянов

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: Скрийншот видео кадър

Днес възстановяваме дейността на група "Охрана на държавната граница" към Гранично полицейско управление - Калотина. Структурата ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на града, коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

 

Той обясни, че със заповед до няколко дни ще заработи реално и Районното управление - Годеч, в момента полицейските служители преминават процедура по преназначаване, а за ремонт на сградата ще бъде потърсено съдействие от общината.  

 

Министър Стоянов припомни, че граничните полицейски управления и групи за охрана на границата, както и полицейските управления в пограничните райони бяха закрити със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи под предлог за извършване на реформа в системата. РУ - Годеч бе преструктурирано на полицейски участък. 

 

"Абсолютно всички те ще бъдат възстановени. Това беше една от целите, която си поставихме и днес вече изпълняваме", заяви категорично вътрешният министър. 

 

 Калин Стоянов заяви, че е готов да остане на поста си и след ротацията, ако се вземе такова решение.

Със заповед от 19.01.2024 г. възстановява дейността си 02 група "Охрана на държавната граница" към Гранично полицейско управление - Калотина. Тази структура ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на град Годеч.


През 2010 г. ГПУ – Годеч е преструктурирано във 02 група "Охрана на държавната граница" към ГПУ-Калотина. До 2020 г. дейността по наблюдение на държавната граница е осъществявана от две групи със две самостоятелни зони за отговорност от българо-сръбската граница, съответно 01 група с дължина 28 км (Калотина) и 02 група с дължина 22 км (Годеч).


Със заповед от 03.08.2020 г. двете групи са съкратени и обединени в една, разположена в административната сграда на ГПУ - Калотина. При излъчване на граничен полицейски наряд в района на град Годеч, служителите биваха инструктирани в ГПУ - Калотина, след което тръгваха по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за извършване на закононарушения, свързани главно с незаконно пресичане на държавната граница.

 

След направен анализ на оперативната обстановка в зоната за отговорност на ГПУ - Калотина и необходимите действия за подобряване на организацията и оптимизиране на работата по наблюдение на държавната граница, е направено предложение през септември 2023 г., въз основа на което министър Стоянов подписва заповед за възстановяване на структурата в град Годеч.

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени