Започна националният събор на народното творчество в Копривщица

Очаква се над 6500 творчески състави и индивидуални изпълнители от 28-те административни области на страната да се включат в тазгодишното издание на събора

Фолклорен събор в Копривщица
Фолклорен събор в Копривщица Източник: Facebook/ФотоБългария

В Копривщица днес официално бе открит 12-ият Национален събор на народното творчество. Тази година събитието е под мотото "България пее в Копривщица" и се провежда от 5 до 7 август.  

 

Три дни в сърцето на Средна гора среща си дават песните на Добруджа с Тракия, равноделните ритми на шопи със северняци и се надсвирват гайдите на Пирина с Родопа планина, отбеляза кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова.

 

Бе прочетен поздравителен адрес от името на президента Румен Радев. Своите поздрави са изпратили и областите управители на Софийска област, област Хасково и кметът на община Елин Пелин.

 

Очаква се над 6500 творчески състави и индивидуални изпълнители от 28-те административни области на страната да се включат в тазгодишното издание на събора. Освен български участници в събора има и състави от Белгия, Нидерландия, САЩ и други държави. Из ливадите в местността "Войводенец" са обособени шест сцени, на които участниците в надпреварата да представят автентичен фолклор.

 

Кулминацията е през целия ден и ще завърши с "Огнена мистерия" - нестинарски ритуални танци.

 

Движението на съборите за народно творчество датира от началото на 60-те години на миналия век. Националният събор на народното творчество в Копривщица е най-мащабното и значимо събитие в традиционната ни култура, вписано в световната листа на ЮНЕСКО като добра практика за опазване на нематериалното културно наследство.

 

 

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени