ГЕРБ-София се поклони пред паметта на жертвите на комунизма

На този ден всички трябва да сме единствено българи, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев

ГЕРБ-София се поклони пред паметта на жертвите на комунизма
ГЕРБ-София се поклони пред паметта на жертвите на комунизма Източник: ПП ГЕРБ

Народни представители, общински съветници, кметове на райони, координатори на районни структури, както и десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ в София се събраха пред Мемориала на репресираните от комунизма.

 

Поклонение пред жертвите на комунистическия режим
Поклонение пред жертвите на комунистическия режим Източник: ПП ГЕРБ

 Столичната структура на партията се присъедини към призива за обединение в името на жертвите на комунистическия режим, отправен публично от българския евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова.

 

Председателят на НС Росен Желязков
Председателят на НС Росен Желязков Източник: ПП ГЕРБ
Антон Хекимян и Йорданка Фандъкова
Антон Хекимян и Йорданка Фандъкова Източник: ПП ГЕРБ

"На 1 февруари отбелязваме най-мракобесния период в българската политика. Период, който белязва живота на българите - без история, без настояще и чрез забраняване на бъдещето. Бог да прости жертвите на комунизма!", каза Росен Желязков.

Председателят на НС Росен Желязков
Председателят на НС Росен Желязков Източник: ПП ГЕРБ

"На този ден всички трябва да сме единствено българи", заяви българският евродепутат Андрей Ковачев. По думите му, съвременните политици и общественици имат голяма вина към младите ни сънародници, защото не популяризират достатъчно тежките спомени за мракобесния комунистически режим. "България беше смятана за сателит на Съветския съюз, това не е така. Предците ни, изписани на тази стена, са били смачкани от комунистите!", каза още Ковачев.

 

Евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев почете жертвите на комунизма пред Мемориала в градинката пред НДК
Евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев почете жертвите на комунизма пред Мемориала в градинката пред НДК Източник: Zonanews

Той напомни, че преди 14 години правителството на Бойко Борисов обяви 1 февруари за Ден за почит към жертвите на комунизма по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова
Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова Източник: ПП ГЕРБ

По инициатива на Андрей Ковачев бяха напечатани и раздадени на присъстващите книжки издания с изказванията от паметната конференция "Изстраданата европейска мечта на България" (1944-1989), проведена през ноември 2010 година в Европейския парламент. В качеството си на български министър-председател тогава, Бойко Борисов приветства участниците в конференцията в Брюксел с думите: "В недалечното ни минало свободата и демокрацията бяха мечти, за които не малко българи са се борили и са страдали. Мнозина от най-достойните българи полагат усилия, за да защитят тези ценности и основните човешки права в условията на комунистическа диктатура. Необходимо е не само да съхраним спомена за техните страдания, но и да предадем този спомен на следващите поколения".

 

ГЕРБ-София се поклони пред паметта на жертвите на комунизма
ГЕРБ-София се поклони пред паметта на жертвите на комунизма Източник: ПП ГЕРБ

Пред Мемориала на репресираните от комунизма бяха поднесени венци от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от името на външния министър и вицепремиер на Република България Мария Габриел, от името на българските евродепутати от ГЕРБ-ЕНП, от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, от името на столичната структура на партията и от името на групата общински съветници от ГЕРБ.

 

Венец от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов
Венец от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов Източник: ПП ГЕРБ
Венец от ПП ГЕРБ-София
Венец от ПП ГЕРБ-София Източник: ПП ГЕРБ

 

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени