Арестът на Светлозар Раянов, който счупи плочата на МОЧА, е незаконен

Раянов се аргументира, че е предприел тези действия в знак на протест срещу мръсната война, която Русия води срещу Украйна

МОЧА - паметник на окупационната съветска армия
МОЧА - паметник на окупационната съветска армия Източник: Zonanews

Арестът на Светлозар Раянов, който счупи плочата на МОЧА е незаконен, съобщи Fаktor.bg като се позовава на адвокат Биляна Коцакова, която цитира решение на 97 състав на Софийския районен съд.

Заповедта за ареста на Раянов е издадена на 23 февруари тази година от служител на СДВР, след като самоличността му е била установена чрез видео наблюдение.

МОЧА - паметник на окупационната съветска армия
МОЧА - паметник на окупационната съветска армия Източник: Zonanews



Председателят на съдебния състав Мила Лазарова смята, че задържане по чл. 72, ал.1 по Закона за МВР съставлява ограничаване на правото на свобода.

Това беше очаквано и справедливо решение. Виждаме, че подобни арести намаляват реално, както и грубото отношение към задържаните, но въпреки това тези действия се неоправдани. В случая на полицая издал заповедта за арест са дадени указания, той е бил просто изпълнител, коментира Коцакова.

Според правозащитници обаче МВР продължава да налага двойни стандарти при подобни инциденти. Така например при незаконното възстановяване на счупената плоча с позорния надпис от активисти на БСП, нямаше арестувани и установени нарушители, след като дори в Княжевската градина са влезнали с автомобил.

 

Подобна е ситуацията и с откраднатото преди време на протест украинско знаме. Една година МВР не може да открие извършителя, въпреки че в района на паметника има камери за наблюдение, а по случая дори е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че в края на февруари Светлозар Раянов, който е д-р на природните науки на Техническия университет в Дрезден, разби с чук плочата на паметника на съветския окупатор в София.

 

Тогава Раянов се аргументира, че е предприел тези действия в знак на протест срещу мръсната война, която Русия води срещу Украйна, но и категорично е несъгласен с текста изписан на плочата – че българският народ е благодарен на Червената армия за "освобождението".


Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени