Атанас Пеканов: Значението на инвестициите в наука и иновации никога не е било по-голямо

Той заяви това при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София

Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София.
Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София. Източник: Пресцентър на МС

Научните изследвания и иновациите трябва да заемат все по-централно място в нашето общество, да бъдат двигател на промените, на технологичния ни прогрес и на устрема ни към нови постижения. Посредством тях не само ще постигаме по-високо развитие на икономиката ни, но ще използваме потенциала на нашите таланти и ще ги задържаме тук, в България.

 

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов при откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София, финансиран с европейски средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

 

Центърът е разположен на площ от над 2500 кв.м. и в него са изградени 14 лаборатории със специализирано оборудване, лекционна зала с 140 места, библиотека и кабинети за преподаватели и изследователи. Изградената инфраструктура е с най-съвременна техника и възможности.

 

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов Източник: Пресцентър на МС

"Значението на такива инвестиции никога не е било по-голямо, тъй като бързият напредък на изкуствения интелект и автоматизацията трансформират начина, по който живеем и работим. Въпреки някои страхове, цифровизацията и новите технологии не са източник на заплахи, а напротив – в историята на човечеството те винаги са били двигател за просперитета, икономическия растеж и създаването на работните места на бъдещето", посочи Пеканов.

 

Той посочи, че инвестициите в нашите образователни и изследователски системи е толкова важно в настоящия момент и е от съществено значение за изграждането на устойчиво бъдеще за нас и следващите поколения. "Центърът за дигитални технологии на Технически университет – София е чудесен пример за това и аз се радвам, като вицепремиер по управление на европейските средства, че България с подкрепата на европейските политики по сближаване и научни изследвания и иновации са допринесли за неговото изграждане", добави той.

 

В Центъра ще бъдат обучавани и ще специализират годишно около 3000 български и чуждестранни студенти и докторанти, а създадената инфраструктура позволява изпълнението на научни и изследователски задачи и проекти от най-високо ниво. Същевременно това е пример и за успешния модел за изграждане на висшето образование и научните изследвания чрез съвместно и тясно взаимодействие с индустрията и частния сектор, изтъкна вицепремиерът.

 

"Инфраструктурата, която откриваме днес, ще има важната роля да даде на нашите студенти правилните умения и знания, за да успеят в цифровата ера, и да гарантираме, че те са подготвени да възприемат новите технологии, когато те се появят. Същевременно ще подпомогне и нашите изследователи да развиват своята научна дейност, като по този начин развиваме знанията и стимулираме иновациите в сферата на цифровите технологии в България. Това е важно, защото научноизследователската и развойна дейност ни дава възможност да разширяваме границите на възможното и да разработваме нови технологии, които могат да променят живота ни и да предизвикат революция в промишлеността. Инвестирайки в нея можем да допринесем за това България и Европа като цяло да останат в челните редици на технологичните иновации и да създадат нови възможности за бизнеса и хората на целия континент", подчерта Пеканов.

 

Откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София
Откриването на Центъра за дигитални технологии към Техническия университет в София Източник: Пресцентър на МС

Той призова успоредно с разходването на сериозни суми за образование, научни изследвания и иновации, предвидени в Плана за възстановяване и новите европейски програми, да не пропускаме важността на това инвестициите да вървят ръка за ръка с реформи, налагащи максимално високи стандарти.

 

"Само по този начин ще гарантираме, че българските таланти ще достигнат световното ниво, на което са способни", обобщи Атанас Пеканов.

Още от "София"

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени