Автокъща "Капитолия" саботира решението на съда за премахването й от Борисовата градина

София е град, в който законът е над всичко и правилата трябва да се спазват, категоричен е председателят на СОС Георги Георгиев

Автокъща Капитолия
Автокъща Капитолия Източник: БГНЕС

От Столичната община правят втори опит за премахването на незаконно поставени преместваеми обекти на известна автокъща в Борисовата градина. На мястото пристигна вишка, която да премахне част от навес. Въпреки че има съдебно решение за предварително изпълнение на заповедта за премахването им и прокурорско разпореждане, миналата седмица служителите от автокъщата оказаха съпротива и саботираха изпълнението му, съобщава БГНЕС.

 

От своя страна председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изрази възмущението си във Фейсбук и определи действията на служителите на автокъщата като саботаж.

 

"Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери", написа Георгиев. Той публикува видеоклип в социалната мрежа и написа: "И така се родиха нови правни фигури - вижте как цяла автокъща "излезе в отпуск", бусът "случайно" е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли".

 

София е град, в който законът е над всичко и правилата трябва да се спазват, категоричен е Георгиев. "Ние няма да спрем да подреждаме града и чистим визуалното замърсяване от публичните пространства", заключва председателят на СОС. Преди седмица, по заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, Столичната община започна принудителното премахване на незаконно изградените съоръжения на автокъща "Капитолия".

 

До премахването се стигна, след като на 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта за премахване на незаконно поставените обекти срещу "Софитрейд 2003" ООД. Решението е да бъдат премахнати металната конструкция, както и изградените стоманобетонни фундаменти. 

 

Съдебните спорове между Столичната община и собственика на автокъщата продължиха няколко години.

По искане на кмета Йорданка Фандъкова, теренът е актуван като публична общинска собственост и е изваден от капитала на "Софийски имоти", с което на практика се връща като част от парк "Борисова градина".


Още от "София"

Последни новини

Най-четени