Български съд блокира сделка по прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в София, да се готви за конфискация руската база в Камчия

Решението е знаково

Домът на Москва в София
Домът на Москва в София Източник: Wikipedia

Българските съдилища за първи път приложиха директно санкциите на ЕС срещу Русия, като блокираха сделка по прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в София, съобщи euractiv.bg. Решението е знаково, защото отваря пътя за конфискуване на огромната руска почивна база в курорта Камчия, която също е собственост на правителството на Москва.

 

"Макар град Москва да е град с федерално значение, независимо от това, че има статут на местно административно образувание в рамките на Руската федерация с автономно самоуправление, независимо, че има собствен бюджет, имущество и хазна, съдът намира, че новият едноличен собственик на капитала на българското дружество е правен субект, който попада в обхвата на санкциите", се казва в решението на САС по повод Дома на Москва в българската столица.

 

Досега имаше съмнения, че имуществото на Москва в България може да бъде санкционирано по силата на европейския регламент от 2014 година. Руската столица има автономно управление и досега се смяташе, че не попада под санкциите на ЕС, но решението по казуса с Дома на Москва оборва тези аргументи.

 

От делото се разбира, че московските власти са се опитали да извършат вътрешна сделка по прехвърляне на собствеността върху на представителната сграда на руската столица в София.

 

Старият собственик на имуществото е "Московски културно-делови център – Дом на Москва в София" ЕООД, който е българска фирма, контролирана от Москва. Тази фирма се опитва да прехвърли имуществото директно на руска институция – Държавно Автономно Учреждение (ДАУ) на град Москва "Московски дом на съотечественика".

 

Адвокатите на руската институция твърдят, че уставът на град Москва изрично разграничавал имуществото, което е собственост на Москва от имуществото, което е собственост на Руската федерация.

 

Сделката обаче е блокирана от Търговския регистър и руснаците са обжалвали пред Софийския градски съд. Съдът потвърждава на две инстанции, че имуществото на руската столица в България попада под санкциите на ЕС.

 

Окончателното решение е на Софийския апелативен съд, който твърди, че общината в Москва е юридическото лице, контролирано директно от Руската федерация. "Независимо от това, че Москва е град с федерално значение, тя е столица и част от Руската федерация", пише в окончателния съдебен акт.

 

Домът на Москва в София е красивата стара сграда, която се намира на гърба на Руската църква, Тя е построена преди 140 години като Руска императорска дипломатическа служба в София. От 1917 година до 1976 година, с кратки прекъсвания, това е била представителната сграда на съветското посолство в София. 

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени