Близо 140 издателства на "Алея на книгата" в София

Атрактивни намаления и нови заглавия привличат столичани

Алея на книгата (Панаир на книгата)
Алея на книгата (Панаир на книгата) Източник: Facebook

"Алеята на книгата" 2024 беше открита в София. Събитието събира близо 140 издателства и обещава премиера на десетки нови заглавия. Скорошно изследване показа, че над 70% от хората у нас не са посещавали библиотеки през изминалата година, а 40% не са прочели нито една книга. Добрата новина е, че според тези данни 60% от хората у нас са читатели. А издателствата отчитат, че все повече български автори привличат вниманието ни.

 

До неделя при НДК и на бул. "Витоша" за вниманието ни се борят 138 издателства, които предлагат намаления на книги, срещи с автори и автографи. Най-нетърпеливите читатели дойдоха още сутринта със списък за книги, споделят книжарите от "Алея на книгата". Атрактивни намаления и нови заглавия привличат столичани. "Специално дойдох. Нямах търпение сутринта да стана и да дойда да пазарувам. Обичам да чета исторически книги и фентъзи, а тези са доста популярни в момента. Буквално излязоха днес, затова така припряно дойдох", обясни пред NOVA Оля, читател.

 

Оля дойде, за да си вземе последните издания на американската писателка Ребека Ярос, която се превърна в хит и сред тийнейджърите. Издателствата отчитат, че социалните мрежи пренареждат предпочитаните книги. "Другите жанрове са романтични фентъзи книги, които нашумяват в социалните мрежи, така наречените "ТикТок феномени", твърди Темз Арабаджиева, пиар на издателство.

 

Дженифър също дойде за фентъзи книги, но признава, че са я вдъхновили и родните автори. "Аз се запалих по книгите на българските автори. Въпросната книга е "Мича". Купих си я пак от "Алея на книгата" в Пловдив", твърди Дженифър, читател.

 

Издателствата отбелязват, че се затвърждава тенденцията да четем все повече български автори."Говорим за засилен интерес към българската литература. Особено, след като Георги Господинов спечели международния "Букър"", заяви Арабаджиева.

 

Сред младите автори, дошли да представят своята книга, е и Або. "Тука е така" е разказ за уникалните български неща, които понякога ни дразнят, но всъщност обичаме. "Тука е така" е сборник с 14 разказа, в които всеки българин може да се припознае. Дълго време живях извън България и когато разказвах истории от тук, всички си мислеха, че преувеличавам. Но всеки българин, който чете тази книга, знае, че няма грам преувеличение", разказва Або, писател.

 

До неделя на бул. "Витоша" ни очакват близо 140 издателства и техните предложения за четене.

Още от "София"

Протест в Княжево: Граждани се борят за запазване на минералната баня и вода

Протестиращите изразиха сериозни опасения, че банята, която е част от културното наследство на София, може да бъде разрушена поради интереси от инвеститори, които планират ново строителство на нейно място

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени