Бойко Борисов: ГЕРБ се присъединява към призива на ДБ за незабавно премахване на паметника на съветската армия (НА ЖИВО)

Няма да забравя как украинския министър се разхождаше безпризорно заради Кирил Петков из кулоарите на парламента, заяви той

Брифинг на ГЕРБ - Борисов и Димитър Вучев
Брифинг на ГЕРБ - Борисов и Димитър Вучев Източник: Скрийншот/Facebook

Става година от войната в Украйна. Оттогава знамето на Украйна виси в централата ни. Осъждането помага морално на Украйна, но ние искаме да помагаме и на България. Няма да забравя как украинския министър се разхождаше безпризорно заради Кирил Петков из кулоарите на парламента. Не беше приет нашия закон за даване оръжие на Украйна. Те предприеха друга тактика, обогатиха посредниците. Същото направиха с посредниците на нафтата и бензина. Това каза на брифинг в централата на партията лидерът Бойко Борисов.

 

Трябваше да застанем, както Полша. Заради корупция или глупост с милиарди се обогатяваха едни хора, възмути се той.

 

"Вучев го видях, че се изявява. Това, което нарече вандалски акт е действие което държавата трябваше да го направи", коментира той счупването от смел 61-годишен българин на омерзителната плоча върху паметника на окупационната съветска армия. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ГЕРБ се присъединяват към призива на ДБ за незабавно премахване на паметника на съветската армия. "Трябва ясно да се определим. Преди една година нещата бяха други. Днес, при тази варварска война, това не може да остане", обърна се той към общинският съветник в СОС от ГЕРБ Димитър Вучев.

 

Димитър Вучев заяви, че преди 3 години ДБ е предложила демонтаж на паметника. "Информация от областния управител и министъра не получаваме и до днес. Присъединяваме се към призива на колегите", каза Вучев.

 

Счупената плоча на паметника на окупационната съветска армия
Счупената плоча на паметника на окупационната съветска армия Източник: Zonanews

Стотици хиляди са загинали, това е варварска агресия, не е освободителна война.Не може в тази агресия, в това кръвопролитие ние да заемаме друга позиция, подчерта Борисов.

 

Катя Захариева е в момента в Киев, заедно с политици от 13 европейски държави по повод тази една година война. Това е т.н. иницатива "Обединена Украйна". 

 

Искам да обърна внимание на търговията, която се вършеше през тази една година - грозна. Другите държави изпратиха официално, а в България, за да си спасят постовете и креслата     ДБ клекнаха на БСП. Няма от тях доблестен, който да излезе и да каже: "Да, взехме това решение"! Постчетата им са по-важни, отколкото България да стои рамо до рамо с европейските ни партньори, добави бившият премиер.

 

Според Томислав Дончев няма нюанси, когато става дума за война, затова всеки трябва да се определи. "Още преди година с експерти казахме, че най-големият бич е инфлацията и тя ще е пречката за приемането на България в Еврозоната", коментира той.

 

"Думите ни пряко бяха потвърдени от Валдис Домбровскис, той каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната. Инфлацията лесно се отпуска, но трудно се връща назад", заяви бившият вицепремиер.

Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари, подчерта Дончев.

 

Томислав Дончев на брифинга на ГЕРБ
Томислав Дончев на брифинга на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Трябва първо да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, добави той. Според него нула от тези пари са влезли в общините. "8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции. Преките чуждестрани инвистиции за 2020 година са били 20 милиарда, за следващата са били 1,5 милиарда, прогнозата е за спад от 6 процента. С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба", изтъкна Дончев.

 

Българи трябва да се върне към нулевите дефицити. Каза го и Ники Василев, и Дянков, и Дацов. Инфлацията е 100 % за някои продукти, има спекула и ще има, но всичко беше разградено", каза Борисов.

 

Законите са техническата част, приемането ни в Еврозоната е политическата част и ние я свършихме. Бяхме в такава изолация, че можеха да приемат каквито закони искат. Правителството на Петков показа как не иска еврото. С нелегалния трафик се отдалечихме от Шенген, подчерта Борисов.

 

Те са правили тази далавера, за да не стане. Законите ще се приемат след 2 април мигновено, но как ще се справите с инфлацията и цените. Финансовата министърка да каже как ще се справи с намаленото потребление. Сега децата пият по-малко с 25 процента мляко ли? Едно кило жито не купиха. Къде са осемте магистрали, избиват се хората по пътищата!. 1,5 милиарда готови им оставихме. Къде му е на Еконт-а летището на Русе, къде са трите моста на Дунав. Той си живее в Испания, пука му на него за русенци! Екологични бомби са навсякъде, възмути се Борисов.

 

Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри! ГЕРБ ви закара в чакалнята, само оставаше да ви отворят вратата, а сега се оправдават, че ние сме им виновни. Преди 2 години миграцията беше нула. Сега сме откачени и от Румъния, а харвардите това го забавиха, каза Борисов.

 

Това е резултат от авантюристичната политика на правителството "Петков", вече се коментира дата 2025 година, каза Дончев. Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари, подчерта Дончев.

 

Още от "София"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени