Частната "Мама и аз" няма да бъде за сметка на Националната детска болница

Лечебната дейност в "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла

Болница
Болница Източник: Zonanews

Процедурата по създаването на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" е стартирала през август, 2022 г. Съгласно представената проектна документация, инвеститорът "Търговска лига – Глобален аптечен център" АД има намерение да създаде "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", което ще осъществява дейност на адрес: гр. София 1528, район "Искър", ул. "Продан Таракчиев" № 20-22. Това съобщиха след медийни запитвания от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
 
Лечебната дейност в "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла. Преди всичко трябва да отбележим, че "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 бр. легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла, допълват от ресорното ведомство.

 

С решението на Министерски съвет е определен срок от 48 месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност по реда на Закона за лечебните заведения.

 

От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е предоставена комплексна оценка относно потребностите на населението от медицинска помощ съгласно национална здравна карта. Оценката е положителна и с нея е предложено на министъра на здравеопазването да предложи на Министерския съвет да приеме решение, с което да одобри създаването на лечебното заведение за болнична помощ – "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" в гр. София.

 

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

 

Най-актуалната информация около изграждането ѝ е, че делото за избор на изпълнител за събарянето на съществуващите сгради в определения за строеж на Националната детска болница терен, беше спечелено. Както е известно, процедурата по обществена поръчка бе обжалвана, което значително забави процеса. Решението на съда дава възможност да пристъпим към сключване на договор с фирмата-изпълнител. Очакваме и трите стратегически документа, които изготвя Европейската инвестиционна банка като безвъзмездна техническа помощ. Първият от тях е Структура, обхват и капацитет на болницата; вторият е т.нар. Функционален доклад или техническото задание за проектиране; третият включва обхват на оборудване и обзавеждане, информираха в заключение от здравното министерство.

 

След като новината за строежа на нова болница в София доби публичност, Общественият съвет за създаване на Национална детска болница излезе с позиция, в която настоя служебното правителство на Димитър Главчев да даде обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

Още от "София"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени