Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП)"
Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП)" Източник: Zonanews

С присъда от 28.06.2024 г. по н. о. х. д. № 3110/2022 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) четирима подсъдими са признати за виновни в извършването на престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 2, вр. ал. 2 НК, а именно за това, че в периода от началото на месец януари 2018 г. до 17.10.2019 г., на територията на гр. София и страната участвали в организирана престъпна група.

 

Софийски градски съд (СГС)
Софийски градски съд (СГС) Източник: Zonanews

Групата била създадена с цел четиримата участници в нея да извършват престъпления по чл. 281 НК – като, за да набавят за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомагат чужденци да пребивават или преминават в Република България в нарушение на закона. Целта на групата била получаване на доходи от престъпна дейност.

 

Обвинителният акт е внесен в съда от Специализирана прокуратура (закрита) след проведено разследване от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. В хода му са били събрани доказателства, че четиримата подсъдими се познавали и често се събирали в кафене в гр. София.

 

При разговор помежду им възникнала идеята да създадат организация, която срещу пари и с помощта на чужди граждани да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави.

 

В последващи срещи те уговорили връзката с чужденците, набирането на мигрантите, необходимостта от привличане на шофьори, наемането на квартири, финансирането на дейността на групата. Всеки от подсъдимите взел участие в така уговорената дейност. 

 

На двама от подсъдимите съдът наложи наказание по 1 година лишаване от свобода, съответно при общ и при строг режим на

 

На другите двама подсъдими съдът наложи наказание лишаване от свобода – съответно за срок 1 година и 6 месеца за единия и 1 година за другия, като и за двамата отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години.

 

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – София.

 

Още от "София"

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени