Доц. Тодор Чобанов: Георги Раковски е ренесансова личност, заветът му още е актуален

Заветът на Георги Раковски е актуален, той е жив. Научната посока, която той е задал е валидна. Ние сме големи негови длъжници през XXI в., добавя Чобанов

Доц. Тодор Чобанов
Доц. Тодор Чобанов

Това казва в  интервю  за БГНЕС историкът и заместник-кмет на София доц. д-р Тодор Чобанов по повод 200-годишнината от рождението на българския революционер и възрожденец. Столична община е активен участник в Националния инициативен комитет, който организира тазгодишните чествания. Освен с венци и цветя, паметта на Георги Раковски ще бъде почетена и с голяма научна конференция, домакин на която ще бъде Военна академия в столицата, носеща неговото име. Организирани са различни състезания за ученици, както и голям конкурс за есе, посветен на бележития българин.

 

"С болка трябва да кажа, че за съжаление, по различни причини, ние много малко знаем за Георги Раковски. Говоря за обществото като цяло. Сред историците той има култов статус, защото се явява една от най-важните личности в българската история. След Паисий, който издига знамето на българското пробуждане, архитектът и Патриархът на българските национално-освободителни революционни борби, човекът с най-големия принос в XIX век, буквално учителят на Левски и Васил Априлов, е именно Георги Сава Раковски", разказа доц. Чобанов.

 

Според историка причина за частичната забрава и изтласкването му от паметта ни са различни обстоятелства, сред които и факта, че Георги Раковски е безкомпромисен защитник на българския интерес, заради което той често е критикувал Руската империя. "Ние имаме дълг да го върнем на полагаемото му се място и да припомним огромните му заслуги", смята заместник-кметът на София. Той очерта и някои основни черти от личността на бележития българин:

"Има различни предания и легенди, че неговите корени са в болярските родове от българското Средновековие, които са принудени, след падането на Търново, да избягат от Старопрестолния град и да намерят нови места. Неговото име Съби Попович, това го знаят малцина. Името Георги го взема в чест на своя чичо – Георги Мамарчев, също много видна фигура в национално-освободителните борби".

Според него Георги Раковски е личност без аналог в историческото време, в което живее. Дори неговите най-успешни ученици, които сочим за наследници на делото му, трудно могат да бъдат сравнени с Раковски като лични качества, смята историкът. Той е изключително образован, завършва няколко различни престижни висши училища, припомня той.

 

Раковски е полиглот, владеещ цял набор от различни езици – от османотурски, сръбски, гръцки до различни екзотични езици като персийски и арабски. Считан за родоначалник на българската етнология. Дял на знанието, допринесъл много за пробуждането на българския народ. "Раковски е изключителен учен, макар и работейки в категориите на все още несъществуваща институционална рамка. По онова време, колкото и да е трудно сега да си го представим, се прави индивидуално, еднолично, чрез лични усилия. Няма институции, няма къде човек да чете. Неговите усилия като автор на такива съчинения са изключително трудно. Той е дал много силен тласък на изучаването на българската традиция и фолклора", разказа още доц. Тодор Чобанов.

 

Още от "София"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени