Доц. Тодор Чобанов: Паметникът на съветската армия е опасен

Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха, добави той

Доц. Тодор Чобанов
Доц. Тодор Чобанов Източник: НБУ

След напрегнато заседание и обстрел по Столичната община с яйца и червена боя, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей. 

 

"В една нормална ситуация този въпрос не стои, паметниците дават памет. Тук става дума не за исторически събития, а за пропаганда на режим, осъден отдавна. Не случайно подобно решение имаше на общинския съвет и преди 30 г. Във време, когато се взе решение да се преименуват всички комунистически наименования на улици и площади", коментира историкът доц. Тодор Чобанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Той посочи, че Паметникът на съветската армия е един от малкото, които имат издаден  акт за държавна собственост. Той е трябвало да се издира в НИМ, като част от по-голяма композиция. 

 

"Много софиянци го приемат за пропаганда на отминала епоха. Войната в Европа катализира напрежението в обществото, има и избори, които са повод за изваждане на нерешени проблеми", посочи доц. Чобанов.

 

Историкът уточни, че окончателното решение дори не е в компетенцията на областния управител, а на НС. Нужно е предложението да бъде внесено като проектозакон в следващия парламент.

 

"Областният управител не може да води собствена политика, имаше един който предлагаше паметникът да се подари на Русия. Областният управител няма да предприеме действия, той няма законово основание. Нека българският парламент да вземе едно отговорно решение по този въпрос. Виждаме, че изборите са особено събитие, период на силно разгорещяване на страстите, замеряне с яйца, което не е красиво, вместо разправии и заплахи, разговорът трябва да се води цивилизовано", каза още гостът.

 

По думите му е нужна законодателна промяна за статута на паметниците, които не попадат в Закона за културното наследство.

 

"100% е сигурно, че скоро няма да има физическо развитие на казуса с преместването. Не мисля, че преместването на целия паметник е възможно, на отделни елементи - да. В природата няма нищо празно, ако се стигне до преместване, архитектурно какво ще се случи - процесът ще бъде доста по-сложен", прогнозира доц. Чобанов. 

 

Той посочи още, че паметникът е опасен и има нужда от ремонт. "Правени са обследвания, той е закрепен. Рано или късно и този въпрос трябва да бъде решен. Виждаме, че плочите падат. Времето не прощава, нищо не е вечно, не е в блестящо състояние, минаването покрай него крие риск", категоричен е доц. Чобанов.

Още от "София"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Извънредна комисия за приет от СОС годишен отчет за качеството на атмосферния въздух и непрекъснато подобряващ

За пета поредна година от 2019 г. досега продължава тенденцията за постигане на съответствие на нормата от 40 мг/м3 за средногодишната концентрация за ФПЧ10

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени