ДС-отрочето Васил Терзиев разкри плановете си. Първо кмет, а после премиер

По думите му направеното метро е нещо хубаво и положително, което се е случило в мандата на ГЕРБ

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: БГНЕС

ДС-отрочето Васил Терзиев най-накря изплю камъчето. В интервю за БНТ той предели твърденията, че ще е кандидат за бъдещ премиер като нещо в сферата на възможностите, но поясни, че първата стъпка е кметският пост в столицата.

 

"Критиките са към централизирания модел на управление, фаворизирането на определени фирми и райони, наш кмет, ваш кмет - това са пороците, които искаме да изчистим от управлението", допълни Васил Терзиев и подчерта, че са необходими повече средства и по-добро планиране, да се дадат повече правомощия на районните кметове.

 

По думите му направеното метро е нещо хубаво и положително, което се е случило в мандата на ГЕРБ. И за да се заиграе с част от десните избиратели неубедително заяви, че някои от улиците като "Граф Игнатиев" и "Аксаков" могат да се сдобият с по-хубави имена.

"Винаги съм бил отборен играч. Работим да няма балотаж, няма значение с кой кандидат. Важното е да има сблъсък на идеи, а не на отричане. Нямам обвързаност с никакви служби. Отварянето на досиетата на родителите ми не е в моите правомощия", заяви Васил Терзиев, с което показа за пореден път своето незнание и некомпетентност по тези въпроси. 

 

Нека отново припомним - при желание Васил Терзиев може да получи достъп до личните кадрови досиетата (ЛКД), както на родителите си, така и на дядо си, съхранявани в Централизирания архив на КОМДОС (известна като Комисия по досиетата). За това просто трябва да следва законовата процедура. А тя е посочена в Закона за достъп и разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, известен на широката аудитория като закона за досиетата.

 

В закона съществува отделна глава, уреждаща достъпа до архивите на тоталитарните комунистически служби. В чл. 31, ал. 1, точка 1 на закона е уреден достъпът до документи точно по казуси като този с Васил Илиев, отнасящи се до наследници. Там е записано, че "всеки има право: на достъп до информацията, събирана за него или за неговите починали съпруг/а или роднини по права линия до втора степен включително в органите по чл. 1 (органите са ДС и разузнавателните служби на БНА, и техните правоприемници до 16 юли 1991 г., когато е отменен Указа за Държавна сигурност, бел. ред.)".

 

Така че Васил Терзиев има законово право на достъп до документите на своите роднини по права линия до втора степен (родители и дядо). В алинея 2 на чл. 31 от закона е посочено, че "правото по ал. 1 се упражнява чрез подаване на писмено заявление до комисията лично или от нотариално упълномощен представител".

Още от "София"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени