Фандъкова: Продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и по още шест големи ключови булеварда и над 10 улици в различни квартали

Тя подчерта, че Столичната община ще работи с бюджета от 2022 г., който осигурява финансиране за най-ключовите инфраструктурни обекти за града

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Столица.бг

 През 2023 г. продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и по още шест големи ключови булеварда и над 10 улици в различни квартали. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверка на ремонта на ул. "Кукуш" в район "Илинден".

 

През тази година ще бъдат ремонтирани важни улици в най-застроените квартали на града като "Манастирски ливади – Запад", "Манастирски ливади – Изток", "Горна Баня", "Витоша ВЕЦ – Симеоново". Продължават ремонтите и реконструкциите на булеварди с трамваен релсов път като вторият етап на ремонта на бул. "Цар Борис Трети". Предстои цялостната реконструкция на бул. "Стамболийски" заедно с трамвайния релсов път и участък от бул. "Мария Луиза" също с трамваен релсов път, информира кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

 

Тя подчерта, че Столичната община ще работи с бюджета от 2022 г., който осигурява финансиране за най-ключовите инфраструктурни обекти за града. Това са пробивът на бул. "Тодор Каблешков", който се очаква да започне през тази година, както и на ул. "Филип Кутев", съобщи кметът Фандъкова. По думите й тези два обекта ще осигурят връзката между бул. "България" до бул. "Симеоновско шосе" на третия градски ринг.

 

"Ключови са Околовръстният път и Северната скоростна тангента в северните и западните части на града, бул. "Рожен", ул. "Адам Мицкевич", бул. "Ломско шосе" – булеварди, които правят връзките с Околовръстния път и заедно с метрото най-важните ни задачи за 2023 година", каза столичният кмет. Общо 130 млн. лв. са предвидени за ремонт на инфраструктура през годината, отделно е осигурено финансиране и от заемите, които общината е взела като този за изграждане на 700 хил. квадратни метра тротоари.

 

По повод ремонта на ул. "Кукуш" в район "Илинден" Фандъкова каза, че работата продължава, тъй като метеорологичните условия позволяват това. Завършен е първият етап от ремонта, предстои през пролетта да се положи износващият пласт асфалт. Ще се работи и по ул. "Йосиф Щросмайер", съобщи столичният кмет.

 

В отговор на въпрос относно новите превозни документи в градския транспорт, които влязоха в сила от 1 януари кметът Фандъкова каза, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) трябва да отговори на всеки един сигнал за проблем. Такива има при валидирането, което вече е задължително. Въпреки това до март няма да бъдат налагани глоби на пътниците, които не са валидирали превозните си документи, посочи кметът.

 

"Поискала съм да се даде гратисен период, докато всички хора свикнат", посочи Фандъкова. Тя подчерта, че на база на информацията от валидирането се правят анализи за броя на превозните средства, натовареността им, разписанията, които да помогнат на градският транспорт да бъде по-удобен за гражданите. "Трудно се свиква с промяната, но от ЦГМ ще бъдат толерантни", гарантира столичният кмет. 

 

 

Още от "София"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени