Фандъкова: В търсенето на аргументи за намаляване на парите за София, Пеканов използва неверни внушения

Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези "5% концентрация", стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира, пише Фандъкова

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова
В търсенето на аргументи за намаляване на парите за София, Пеканов използва неверни внушения, написа в профила си във Фейсбук кметът на столицата Йорданка Фандъкова, след като стана ясно, че в Министерски съвет днес тя и екипът ѝ са имали среща с вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов, на която е присъствал и служебният премиер Стефан Янев.
 
"До известна степен София е научена да получава "безплатен обяд". Ще намалим финансирането за София с около 200 млн. лева без да застрашим следващия етап на метрото. Тези пари трябва да отидат за образование и здраве за други региони", заяви по-рано на срещата днес Пеканов. След срещата Фандъкова коментира, че  средствата в Плана за възстановяване и развитие, които са предвидени за конкретни проекти на София са се оказали 5%. Според вицепремиера по европейските фондове това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали.
 
"Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези "5% концентрация", стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази "концентрация“ трябва да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия – процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет. Затова съм, меко казано, крайно несъгласна с медийните изяви на вицепремиера г-н Пеканов, който за два дни многократно заяви в национален ефир, че търси възможности за намаляване на средствата, предвидени за София в Плана за възстановяване и че София взима огромен ресурс от този за цялата страна. Това е причината и вчера да поискам спешна среша със служебния министър-председател г-н Янев. Благодаря му, че прие искането ми и днес разговаряхме с неговия екип за финансирането на двете разширения на третата линия със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. На предишна среща с вицепремиера се опитах да му обясня разликата между Кохезионните фондове и Плана за възстановяване и устойчивост. Да, София вече е икономически силен град и някои от нашите проекти, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават насочени напълно към по-бедните региони", пише Фандъкова.

Тя добавя в своя пост, че Планът за възстановяване е съвсем друг, нов механизъм"

"Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията. Категоричен аргумент е и фактът, че от 12 одобрени до момента плана на държави, в 5 от тях са заложени проекти за метро, включително и на столици. Така твърденията, че столиците са богати и не трябва да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях вероятно стоят други цели, които не се наемам да коментирам. Убедена съм, че г-н Пеканов прави разлика между двата механизма, но в търсенето на аргументи за намаляване на парите за София и пренасочването им за други проекти, използва тези неверни внушения. Радвам се, че премиерът чу разликата между двата различни механизма за финансиране и че приема метрото на София за стратегически и екологичен проект. Заявих ясно, че София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лв. София има пълна готовност да започне строителството още тази есен и да осигури над 50% съфинансиране. Това като "малък“ щрих са 400 млн. лв. собствено финансиране от общината, с което отговаряме на твърденията, че София не финансира проектите си и няма собствена финансова политика. Исканията на вицепремиера Пеканов за драстично увеличение на данъците на софиянци, няма да коментирам".

"Днес получих уверения от министър-председателя г-н Янев, че проектът за двете разширения на метрото – през "Подуяне“ и през "Гео Милев", "Слатина" и до бул. "Цариградско шосе" – ще останат в плана за възстановяване. Вероятно с "малко" намалени средства. На този етап е трудно да дам отговор на въпроса какво е "малко" и какво е "голямо" за екипа, който отговаря за плана. Преди малко от кабинета разпространиха позиция, че е "нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв.“ за София", написа още в профила си кметът на столицата.


Още от "София"

Георги Георгиев: Аферата за изкупуване на 18 частни имоти в "Южен парк" от общината се разраства

За да стане кашата пълна, имотите на строителната фирма, които г-н Терзиев предлага да изкупим, са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради публични задължения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени