Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Георги Георгиев
Георги Георгиев Източник: Zonanews

Ето и две истории за две щастливи семейства от екипа на "Промяната", назначени от тях кадри и техният бизнес-ангел с парите на гражданите - Васил Терзиев.

 

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров, заяви заместник-председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев на брифинг в сградата на Столична община.

 

"От декември до април – за по-малко от 5 месеца - новото ръководство на Столична община е сключило близо 100 директни договора на обща стойност 1,5 млн. лв. Това е официална информация, която ми беше предоставена в отговор на мое питане. Има и още десетки договори по други изключения на ЗОП, за които чакаме информация от общината", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

 

Шуробаджанащината на ПП в Столична община
Шуробаджанащината на ПП в Столична община Източник: ПП ГЕРБ

А ето и подробна информация около двата случая, за които алармира Георги Георгиев:

1. Късметът на министерската съпруга Цекова.

От сигнали, изпратени до Георгиев става ясно, че преди дни зам.-кметът по финанси Иван Василев е сключил консултантски договор с Деница Цекова, съпруга на бившия министър от "Продължаваме промяната" Андрей Цеков.

 

Съвсем случайно зам.-кметът по финанси на Столична община от ПП-ДБ подписва договор с фирма "Инфинитус" ЕООД – 100%, която - отново плод на случайност - е собственост на съпругата на г-н Цеков. Освен бивш депутат и министър от ПП, преди седмици той беше избран и за член на Изпълнителния съвет на партия "Продължаваме промяната".

 

Едновременно с партийния пост на г-н Цеков, неговата съпруга получава и директно плащане от Столична община, която се управлява от съпартийците на мъжа ѝ. Защо точно тази консултантка са избрали Терзиев и екипът му от всички експерти в страната?

 

Това освен явна шуробаджанащина, е и флагрантен пример за използване на публичен ресурс за плащане на партийни функционери без проведени конкурсни процедури. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС категорично не приемаме с пари от данъците на софиянци да се финансират ръководителите на ПП и техните съпруги, братя и изобщо целия им род.

 

Фирма Инфинитус
Фирма Инфинитус Източник: Zonanews

Настоявам още днес Васил Терзиев да каже сключен ли е договор между Столична община и фирма "Инфинитус" на г-жа Цекова, както и да заяви дали го приема за естествена част от политически морал, за който той често говори.

 

Георгиев споделя, че вярва, че г-н Терзиев ще се разграничи от това партийно комисионерстване и ще защити и себе си и институцията, която оглавява, като незабавно освободи от длъжност зам.-кмета Иван Василев.

 

2. Двамата братя и златните гробища.

Другият фрапиращ случай, който е в директните договори, касае възможно закононарушение на директора ОП "Гробищни паркове" и ресорния зам.-кмет Яна Генова.

 

На 26 март тази година зам.-кметът по култура, който отговаря за гробищните паркове, сключва два директни договора с фирми, свързани с назначен две седмици по-рано ръководител в гробищата. Единият договор е на стойност 45 хил. лв. за наемане на  механизация за оформяне на парцели за нови гробни места с фирмата "Раком нт транспорт" ЕООД. Вторият договор е на стойност 15 хил. лв. за ремонт на помещения на територията на Централни софийски гробища с фирмата "Гама стройинженеринг" ООД.

 

Раком НТ транспорт ЕООД
Раком НТ транспорт ЕООД Източник: Zonanews

Проверка в търговския регистър показва, че двете фирми – "Раком НТ Транспорт" и "Гама стройинженеринг" са свързани през едни и същи управители и собственици на капитала. Ключово лице тук е новоназначеният служител на ОП "Гробищни паркове" Мартин Недев Тодоров и общо три поколения от неговия род (по наши данни неофициални данни, които се надяваме кметът да обори) - неговият син Самуил, неговият брат Ивайло Недев Тодоров, както и бащата на Мартин и Ивайло - Недю Тодоров.

 

Гамастрой инженеринг
Гамастрой инженеринг Източник: Zonanews

Дали фирмите са част от семеен бизнес или просто е голямо съвпадение в имената не може да кажем. Най-вероятно е налице риск от изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура.

 

Още по-фрапиращото в случая е, че две седмици преди да бъдат сключени тези договори, на 14 март, директорът на ОП "Гробищни паркове" Румен Димитров назначава именно Мартин Недев Тодоров за ръководител на отдел "Гробищни паркове" на трудов договор. Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани - пак случайно от ръководството.

 

Подобно поведение е неприемливо и настояваме до края на деня г-н Терзиев да освободи от длъжността директор на ОП "Гробищни паркове" Румен Димитров. Освен всички казано дотук, само за 5 месеца новият директор на гробищата сключва 15 директни договора, като настояваме всички те да бъдат проверени.

Още от "София"

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

Диана Русинова: "Нововъведенията", натресени на софиянци, са отречени, незаконосъобразни и твърде опасни

Освен всичко обаче, се оказва, че "новото" и "модерно" решение директно нарушава и изискванията въведени чрез Приложение № 9 към чл. 67 на Наредба № РД-02-20-2

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени