Градският транспорт в София излиза на протест

Работещите в сектора на градския транспорт искат 30% увеличение на възнагражденията си

Софийски градски транспорт
Софийски градски транспорт Източник: Zonanews

Служители на градския транспорт в София излизоха на протест с основно искане за 30% увеличение на заплатите. С шумно озвучаване на "революционни" песни няколко десетки шофьори нарушиха за кратко движението по линиите 4, 88, 204, 304, 384 и H4 в столичния квартал "Дружба". Линиите обслужват кварталите "Гоце Делчев" и "Хаджи Димитър", Националния исторически музей, зоопарка и летище "София".

 

Недоволни носеха възглавници, за да покажат, че имат нужда от почивка заради извънредния труд. Те ще запалят и свои фишове от заплати, защото твърдят, че се е появила лъжлива информация за размера на възнагражденията им. 

 

Предупреждаваше се, че движението на посочените линии ще бъде затруднено и дори е възможно те да бъдат спрени, но самият протест бе прекратен, тъй като се очаква среща в Столична община. Синдикатите са получили покана от столичния кмет Васил Терзиев.

 

Протестът бе организиран от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите. Синдикатите настояват и за подобряване на условията на труд и решаване на проблема с недостига на кадри.

 

От ФТС към КНСБ посочват, че всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в други сектори макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители пък не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива.

 

Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, които за миналата година са достигнали до над 500 000 часа. Искането за допълнителни 37 милиона лева за увеличение на заплатите в сектора в държавния бюджет за 2024 година не беше прието. Този положен извънреден труд оказва пряко негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт, предупреждават от синдиката.

 

Пред БНР председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов заяви, че стартовите заплати в градския транспорт са ниски. За шофьор в автотранспорта се започва от 1850 лв.

 

По негови думи около 40% от работещите в градския транспорт в страната са в предпенсионна възраст.

Синдикалистът предупреди, че още следващата седмица протест може да има и в страната. Той бе категоричен, че в протестите няма политически елемент.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени