Хекимян: От 20 години съм в София, влюбих се в София още от студент, влюбих се в духа на София. Имам увереността, че познавам проблемите на София, казусите на града, знам какво искат софиянци

На обвиненията в публичното пространство, че е бил "къртица" в bTV, той отговори, че тази дума е обида за цялата журналистическа гилдия

Антон Хекимян
Антон Хекимян

"Влюбих се в духа на София още от студент, като журналист се запознах с проблемите на града и имам увереността, че знам какво искат софиянци." Това каза Антон Хекимян - кандидат за кмет на София на ГЕРБ- СДС в предаването "Денят започва" по БНТ. 

 

"За мен е чест да бъда първо тук, в Българската Национална телевизия" като кандидат за кмет на София от ГЕРБ-СДС. От 20 години съм в София, влюбих се в София още от студент, влюбих се в духа на София. След това като журналист започнах да живея с проблемите на този град, с детайлите и малките проблеми. Имам увереността, че познавам проблемите на София, казусите на града, знам какво искат софиянци, ако щете дори и гостите на града какво очакват да видят в него и знам как работят институциите", каза Хекимян.

 

Той подчерта, че механизмът, по който е избран не е като филмов сценарий. "Получих обаждане от Бойко Борисов. В това обаждане разбрах каква е целта, разбрах какво е предложението, след което имахме среща, говорихме с него. Пожелах да имам достатъчно време да обмисля. Междувременно се запознах и попитах за всички детайли, които ще съпътстват една подобна кандидатура. От това какъв ще е екипът, с който ще работя, какви ангажименти ще трябва да поемам". "Важно е човек да вземе информираното решение и аз го взех. То не е емоционално. Но със сигурност е нещо, което съм искал.".

 

Хекимян подчерта, че да бъдеш в политиката не трябва да е самоцел, но ако искаш да разполагаш с механизми, с които да променяш нещата, трябва да влезеш в политиката. "Аз няма от какво да се притеснявам. Открит съм и гражданите ме познават. Всякакви внушения, че нещо се е случило зад завесите, трябва да бъдат спрени и затова искам да ги спра тук с това интервю.", каза Хекимян. Според думите му институциите, начело с качествени хора, могат да променят системата, могат да променят живота на гражданите към по-добро.

 

На обвиненията в публичното пространство, че е бил "къртица" в bTV, той отговори така. "Тази дума е обидна не само за колегите в bTV, които са едни от най-качествените журналисти. Тази дума е обида за цялата журналистическа гилдия. Защото аз, както и всеки един колега в bTV може да потвърди, че съм работил професионално , спазвайки всички журналистически стандарти по своя път".

 

Кандидатът за кмет на София заяви, че няма никакво притеснение в моралния си компас. "Единственото, което ме притеснява е, че журналисти нападат журналисти. Ако журналисти нападат мен в тази ми роля, няма никакъв проблем. Но журналисти да нападат колегите си и да правят внушения, че те са изпълнявали поръчки на една или на някакви партии, повярвайте ми, това ме вбесява, защото не е истина".

 

На въпрос на водещите от БНТ за листата за общински съветници на ГЕРБ и присъствието в нея на трето място на Любомир Минчев - собственик на "Телелинк", един от хората от скандалната снимка от 2001 г. на яхтата на наркотрафиканта Иван Тодоров-Доктора заедно с Милен Велчев - тогава финансов министър, и Мирослав Севлиевски - депутат от НДСВ, Хекимян препрати към Терзиев.

 

"Запознат съм с хората в листата на ГЕРБ-СДС. Запознат съм и с кандидатите за районни кметове. Тъй като към г-н Минчев, виждам, че също започна кампания, обвинения, показват се снимки, доколкото съм запознат, той е бил съдружник на Васил Терзиев в няколко бизнеса. Виждам, че голямата атака срещу г-н Минчев идва от кръгове, близки до г-н Терзиев. Сигурен съм, че г-н Терзиев може да обясни много по-добре за миналото на г-н Минчев".

 

Йорданка Фандъкова е успешен кмет на София, каза Хекимян. Той добави, че ироничните определения "Ремонт на ремонта" и "Хубаво е, но не е готово" се отнасяли само за няколко ремонта и че останалите били достатъчно качествени. "Искам да променя това мислене на хората за ремонтите в София, защото фокусирането върху няколко ключови ремонта ни прави слепи за всичко останало", коментира доскорошният шеф на новините на bTV.

 

Въпреки че нарече Фандъкова успешен кмет, той призна, че дълго не е гласувал на избори, но че сега ще го направи, защото вече имало за кого. Кандидатът на ГЕРБ няколко пъти каза, че липсата на правила при строителството било един от проблемите на управлението досега и че той смятал да реши този проблем, ако стане кмет.

 

"Отношенията ми с Бойко Борисов са професионални. Познавам го в качеството на репортер, имам десетки интервюта с него. Всеки един човек, който е обективен и помни историята, ще знае, че аз съм човекът, който е задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов, показвал съм най-много негови карикатури", отбеляза още бившият журналист.

 

Хекимян заяви още, че като водач на листата на ГЕРБ-СДС за общинския съвет смята да остане пълни четири години в СОС и не приема участието си в местните избори като трамплин за други постове. Той се сравни с Васил Терзиев, който не е водач на кандидатите за общински съветници на ПП-ДБ и "Спаси София". Терзиев вече поясни, че предпочита да заложи на "всичко или нищо" и че, ако не бъде избран за кмет, ще се занимава с друга обществена дейност.

Още от "София"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени