Иван Гешев пред ученици от ПГ "Хенри Форд": За да живеете по-добре, трябва да имате усещане за общност и уважение към институциите

Пред препълнената зала, в която се събраха ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас, главният прокурор обясни, че целта на срещите с тях е да разберат как могат да защитят правата си

Главният прокурор на среща с ученици от ПГ "Хенри Форд"
Главният прокурор на среща с ученици от ПГ "Хенри Форд" Източник: ПРБ

"Животът е пред вас, вие сте хората, които може да промените България, ако искате да живеете по-добре. За да стане това, трябва да има усещане за общност, за държавност, уважение към институциите, за работа в екип", заяви главният прокурор Иван Гешев пред над 250 ученици от Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в гр. София.

 

Ученици от ПГ
Ученици от ПГ "Хенри Форд" Източник: ПРБ

Главният прокурор се срещна с тях в рамките на инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право", организирана  от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ), която продължава и през 2023 г. Гост на срещата бе и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Представители на прокуратурата, също участници в срещата
Представители на прокуратурата, също участници в срещата Източник: ПРБ

С младежите разговаряха още прокурорите Адалберт Живков, административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София, който е възпитаник на гимназията, Петър Белчев, зам.-ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София, Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура и следовател Тихомир Николов от Следствения отдел към Окръжна прокуратура-София. 

 

Пред препълнената зала, в която се събраха ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас, главният прокурор обясни, че целта на срещите с тях е да разберат как могат да защитят правата си. Гешев сподели още как функционира прокуратурата, както и как се става следовател и прокурор.

 

Военно-окръжният прокурор на София Адалберт Живков разказа как самият той е станал прокурор и припомни, че възпитаници на училището са много други публични личности, включително и магистрати. "Момчета, имате прекрасно обучение. Това се дължи на вашите преподаватели, те са елитни", обърна се към учениците прокурор Живков, а те посрещнаха думите му с ръкопляскания. 

 

Главният прокурор на среща с ученици от ПГ
Главният прокурор на среща с ученици от ПГ "Хенри Форд" Източник: ПРБ

За ролята на прокурора в системата на държавните органи говори и прокурор Белчев. "Бъдете внимателни, уважавайте се, бъдете толерантни към хората, по този начин обществото ни ще бъде по-добро", каза той.  

Младежите се вълнуваха и от теми, свързани с обществено значими дела. Те попитаха главния прокурор на какъв етап се намира делото срещу Георги Семерджиев, който причини катастрофа, при която загинаха две момичета, след употреба на алкохол и наркотици.

 

"Делото е в съда. Той трябва да каже дали ще бъде осъден или не. Проблемът тук е, че прокуратурата още преди две години предложи промяна в законодателството, с която ако пиян или дрогиран шофьор причини смърт на пътя, на първо място да има по-високи наказания, както и да се конфискува колата. Тогава казаха, че прокуратурата нарушавала правото на собственост. А правото на живот, то къде остава?", попита Иван Гешев и посочи, че има добри европейски примери по отношение на наказанията за този тип престъпления, които България може да последва.

 

На въпрос на учениците за вредата от наркотиците и кога тяхната употреба е незаконна, главният прокурор отговори: "Проблем с наркотиците има в цял свят. Употребата на наркотици е най-сигурният път да приключи живота ти в кратък срок. Нещата започват с лека дрога, след това се минава към по-тежка и по-тежка".

 

Прокурор Теодора Тодорова от Софийска районна прокуратура разясни на младежите, че някои действия, които може да им се струват на пръв поглед безобидни като "сбиването със съученик" или "изпушването на цигара марихуана", всъщност представляват престъпление. "В мига, в който станете на 18 години, започвате да носите пълна наказателна отговорност. За съжаление, напоследък е налице негативна тенденция за доста агресия в училищата. Това не е шега, това е престъпление", каза прокурор Теодора Тодорова. 

 

Главният прокурор насърчи учениците да бъдат упорити. "Когато смятате, че сте прави, не се отказвайте, а се борете и си защитавайте правата. Това е начинът да успеете в живота", завърши Иван Гешев открития урок пред учениците от професионална гимназия "Хенри Форд".  

 

Още от "София"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени