Кметът Фандъкова спря проруско шествие

По-рано стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на гр. София информация за проруско шествие в центъра на столицата

Проруско шествие
Проруско шествие

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг-шествие под надслов "Мир, неутралитет, сувернитет", което започна в 13 ч. в центъра на София. Събитието не беше съгласувано от Столична община и е прекратено въз основа на информация, получена от Държавна агенция "Национална сигурност". За забраната стана ясно след като шествието вече бе минало по бул. "Цар Освободител" в столицата. По-рано стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на гр. София информация за проруско шествие в центъра на столицата.

 

Прокуратурата твърди, че Йорданка Фандъкова се е обърнала към нея с информацията, че Столична община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на "Демократична България" и от представляващи ПП "Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е "противоречащо на решенията на ЕС".

 

За писмото на ДБ до Фандъкова се разбра преди няколко дни. "До нас достигна обезпокоителна информация, че e планирано провеждането на "митинг в подкрепа на Русия", който да прерасне в "празнично гражданско шествие" под надслов "Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия! Победата е наша!". В поканата към присъствие, публикувана в социалните мрежи, е написано следното "Нека всички, които милеят за България и Русия (защото ние сме неразделни части от едно цяло)….", алармираха общинските съветници от "Демократична България” в Столичния общински съвет.

 

В писмото се добавяше: "Обръщаме се към Вас с призив да използвате своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложите забрана за провеждане, както на митинга, така и на шествието. Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, което Ви задължава да ги предотвратите. Свидетелство за това е горецитираното твърдение, че България и Русия сме неразделни части от едно цяло" - аргументират се общинските съветници от ДБ.

 

"Убедени сме, че не бива да се допускат терористични призиви и изяви в центъра на европейска София. Също така, при вероломната агресия на Русия срещу независима Украйна и избиването на народа ѝ, в момент, в който жени и деца са принудени да бедстват без светлина и топлина, е недопустимо "празнично шествие" и подкрепа за убийците" , заявяваха още общинските съветници от "Демократична България”.

Очевидно след това Фандъкова се е обърнала към прокуратурата.

 

В сегашното съобщение на държавното обвинение се заявява, че ВАП е "извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал". Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община.

 

"Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност", пише ВАП.

Още от "София"

Последни новини

Най-четени