Кметът Фандъкова: Заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред

Кметът на София добави, че темата за нейно евентуално кандидатиране на местните избори догодина не е на дневен ред

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Столица.бг

Кметът на София Йорданка Фандъкова е получила уверения от служебния енергиен министър, че отоплителният сезон в столицата е осигурен. "Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ", каза по NOVA кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

"Чух от министъра вчера доста успокояващи перспективи за наличието на газ. Остава обаче притеснението за цената. Очакваме само през месец август Топлофикация-София да натрупа нови 52 млн лв задължения. За миналия отоплителен сезон 330 млн лв. натрупа само от разликата в цените. Хубаво е, че КЕВР призна да бъде компенсирана тази разлика", коментира още тя.  

 

Фандъкова посочи, че "Топлофикация София" предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. "Затова изключително важно е, че заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред", каза столичният кмет. 

 

"Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. "Топлофикация София" купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения", посочи тя.

 

Фандъкова беше категорична, че абонатите не могат да се натоварват с ново покачване на цените на топлинната енергия, но в същото време е ясно, че загубите за "Топлофикация София" ще продължават да се трупат. "Затова ще продължим разговорите за това да търсим заедно решението за цялата система, защото дружествата в енергетиката са като скачени съдове", посочи тя. 

 

Запитана ако все пак се стигне до поскъпване на парното и топлата вода в София, с колко би могло да е то, столичният кмет отговори: "Мисля, че няма такава опасност. Това не е възможно. Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон".

 

Относно това дали ще има пестене на енергия при обществените сгради Йорданка Фандъкова заяви, че в сградите на общинската администрация със сигурност отоплението ще се намали. "Надявам се за училищата, детските градини и болниците да нямаме проблем. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия. Разглеждаме административни сгради и улично осветление", каза още тя.

 

На въпрос дали е възможно да се въведе режим на тока в София пък отговори: "Ако няма проблем с отоплението с "Топлофикация София", тогава се надявам това да не се налага".

 

"Миналата седмица обявихме нови 2000 места в детските градини. На 17 август ще бъде извършено първото класиране. В момента строим 25 нови сгради на детски градини. Това е част от моята програма. Районните кметове са водещи при строителството - намиране на терени, извършване на процедури… Нашият ангажимент е да осигурим финансиране. В Нови Искър започва строителство на детска градина в понеделник. В Красно село има забавяне - две години се проектира нова сграда, за съжаление, нямаме добър диалог с ръководството там", заяви тя относно строителството на детски градини в столицата. 

 

Кметът на София и член на ИК на ПП ГЕРБ отговори и на въпроси относно предстоящата кампания за предсрочните парламентарни избори. "Разбира се, предстои кампанията. В нея моите колеги ясно ще заявят програмите и приоритетите. Най-важното е как ще се решават кризите. Ние сме показали точно този стил и начин на работа - да решаваме кризите с прагматизъм, отговорност, разумни решения", подчерта Фандъкова.

 

"Това са толкова сериозни неща, на хората им писна да слушат такава празна риторика… Всички сме притеснени за цените, хората не обръщат внимание на тези неща - това е моето наблюдение", отговори Фандъкова на въпрос как ще коментира призивите на Кирил Петков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се пенсионира.

 

Кметът на София добави, че темата за нейно евентуално кандидатиране на местните избори догодина не е на дневен ред. "Динамична е обстановката сега, ще бъде такава и занапред. Фокусирала съм се върху текущи задачи - строителството на метрото, ул. "Филип Кутев"… Не е на дневен ред тази тема, има време и много работа още", заяви Йорданка Фандъкова.
 
 

Още от "София"

Яна Язова отказа да стане идеолог на комунистическата партия чрез своите произведения, заяви Йорданка Фандъкова

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи възпоменателна литургия, а актрисата Силвия Лулчева прочете едно от последните стихотворения на поетесата "Ще бъда!..."

Прочетете повече прочетете повече

Лидерът на ГЕРБ: Гарант сме за евроатлантическата ориентация, България няма да се лашне по друг път (ВИДЕО)

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откри конференция на партията в НДК днес, на която специален гост е председателят на ЕНП Манфред Вебер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени