Кметът на София Васил Терзиев няма достъп до класифицирана информация. Защо не иска да бъде проверен?!

Чак след като му съставят акт Терзиев подава заявка за достъп до класифицирана информация

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: БГНЕС

Колко решения за сигурността на София е взел Васил Терзиев като кмет, без да има достъп до класифицирана информация? Този въпрос задават общинските съветници от ГЕРБ-СДС след като в медиите днес се разпространи информация, че кметът на София няма достъп до класифицирана информация.

"След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация, се оказва, че Васил Терзиев не е изпълнил задължението си да подаде документи за проучване за надежност и издаване на разрешение за достъп до класифицираната информация, за което му е съставен и административен акт. Чак след като му съставят акт Терзиев подава заявка за достъп до класифицирана информация. За пореден път от "Промяната" демонстрират умишлено нарушаване на закона, както и неуважение към институциите".


Това се казва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) по повод поредната скандална проява срещу закона от страна на Васил Терзиев.

Общинарите задават следните въпроси: След като Васил Терзиев управлява София 8 месеца без достъп до класифицирана информация, как е взимал решения, които са свързани със сигурността на града ни? Съгласно Закона за класифицираната информация кметът на София е с ниво "Строго секретно", именно защото има задължения, свързани с противодействие на тероризма, отбранително-мобилизационната подготовка, както и не дай си Боже, с привеждането на общината в готовност за работа във военно и извънредно положение – председателства Съвета по сигурност. А, ако е взимал решения по тези теми, как го е правил след като не е имал достъп до тази класифицирана информация?! Редица въпроси, на които няма отговор.

Още от "София"

Ръководството на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени