КНСБ и КТ "Подкрепа" протестират в защита на въглищните централи, миньорите освиркаха Кирил Петков (ВИДЕО)

Протестът е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протест на миньорите от КНСБ и КТ "Подкрепа"
Протест на миньорите от КНСБ и КТ "Подкрепа" Източник: Zonanews

КНСБ и КТ "Подкрепа" протестират срещу подписания от правителството "Петков" ангажимент за закриване на въглищните ни централи.  В демонстрацията, организирана от синдикатите се включат и работещите в ТЕЦ "Бобов дол", както и във въгледобивните дружества и топлоенергийните централи от цялата страна. 

 

С бурни освирквания беше посрещнат на жълтите павета бившият премиер Кирил Петков от протестиращите миньори заради подписания от него ангажимент да се акрият до 2026 г. вълищните ни централи. 

 

Освирквания имаше и при споменаване на името на неговата партия ПП "Продължаваме промяната. Протестиращите миньори му връчиха фенер, а опитите му да каже поредните толкова характерни за него несвързани изречения беше заглушен от неодобрителни възгласи. 

 

 

Протестът е във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

 

По време на протеста, представители на синдикатите, палеха кофи с дърва. По този начин те показаха, какво ще се случи като няма електроенергия. Дори запалиха и свещи. 

 

Протестиращите настояват Народното събрание да задължи Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

 

По време на протеста, вътре в пленарна зала, именно по този въпрос работят депутатите. Те взеха консенсусно решение в сряда по време на дългото заседание на енергийната комисия да задължат зам.-министър председателят по управлението на европейските средства Атанас Пеканов, до 31 март да отправи обосновано искане към ЕК за преразглеждане на плана в частта на енергетиката и невъзможността България да изпълни реформата за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. А въглищните централи да работят до 2038 г. съобразно европейското законодателство.                

  

 

Още от "София"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени